Kvadrat više traži se i na rubnim dijelovima grada

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom 2019. godine Zagreb bio najtraženiji grad za kupnju ili najam nekretnina, a porast potražnje primjetan je čak i na rubnim dijelovima grada.

stanovi-zgrada

Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, tijekom 2019. godine iznosila je 2011 eura što je 9,1 posto više no 2018. godine, ali ujedno i 18,8 posto više nego tijekom 2017. godine.

2019. godinu Zagreb je „otvorio“ s prosječnom siječanjskom cijenom kvadratnog metra stana od 1929 eura, a završio sa 153 eura višim iznosom. Posljednji mjesec 2019. godine donio je Zagrebu dodatan porast cijena stanova u visini od 0,9 posto na mjesečnoj, te gotovo 9 posto na godišnjoj razini, pa se tražena vrijednost tamošnjih kvadrata na oglasniku Crozilla.com popela na 2082 eura.

Osim cijena stanova, prosinac je Zagrebu donio i više cijene kuća, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su mjesečni porast od 0,4 posto, te godišnji porast od gotovo 6 posto. U usporedbi sa stanovima, razlika u cijenama njihovih kvadrata u prosincu je iznosila 738 eura, a kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata u prosincu je u prosjeku oglašavan po 1344 eura.

Razlika u cijenama zagrebačkih kuća i stanova bila je vidljiva tijekom čitave 2019. godine. Kvadratni metar kuće lani je u prosjeku oglašavan po 1306 eura, dok su kvadrati oglašavanih stanova bili za 705 eura skuplji.

Porast potražnje za kućama i stanovima

Porastom cijena, kupci nekretnina u Zagrebu proširuju pretragu i dalje od šireg središta i zone tramvajskog prijevoza, pa potražnja raste i na rubnim dijelovima grada.
Ivana Čikić vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. iz zagrebačkih Sesveta za Crozilla.com kaže kako interes i prodaja nekretnina raste i na zagrebačkoj periferiji. „U našoj ponudi kronično nedostaju stanovi; kako manji dvosobni, tako i veći četverosobni stanovi. Također, nedostaje nam i obiteljskih kuća za stanovanje jedne obitelji. Primijetili smo da je diskretan porast prodaje i kuća u okolici Sesveta, što proteklih godina nije bio slučaj. Zbog povećane potražnje, zabilježen je značajan porast cijene stanova u Sesvetama, uprosječena cijena za novogradnju iznosi između 1.500 i 1.600 eura po kvadratu. Porast cijena kuća nismo zabilježili.“

Najamnine u blagom porastu

Osim kupoprodajnih cijena, stanovima su krajem 2019. godine dodatno porasle i najamnine. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene najma stanova površine do 100 kvadratnih metara na mjesečnoj razini porasle za 1 posto. Cijene stanova za najam kreću se od oko 300 eura na više, no takvih i nema mnogo, pa kada se pojave na tržištu vrlo brzo se iznajme. Gornje granice cijena najma stanova veličine do 100 kvadrata pružale su se čak do iznosa od 2500 eura, a pritom najviše najamnine imaju veliki, luksuzno opremljeni stanovi u središtu grada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>