Kvadrat stana u Osijeku jeftiniji i od 400 eura

Posljednji mjesec u 2016. godini nije donio značajnije promjene na cijenama stanova, a podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su one tijekom prosinca bile nešto niže no godinu ranije.
starija-gradnja-zgrada-crozilla

Najveći godišnji pad cijena stanova bilježi Bjelovar. Prosječna tražena cijena stanova u tom je gradu iznosila tek 772 eura po metru kvadratnom što je 0,5 posto manje no mjesec ranije, te 5 posto manje no u istom mjesecu 2015. godine.
Prema podacima oglasnika Crozilla.com, godišnji pad cijena stanova u visini od 2,3 posto tijekom prosinca je zabilježen u Sisku i Osijeku. Prosječna tražena cijena stanova na području Siska je iznosila 717 eura, što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. Na području Osijeka cijene su bile 0,1 posto više no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 952 eura.

Jeftini stanovi u unutrašnjosti nisu nikakva novost, no u Osijeku ih se tijekom prosinca na oglasniku Crozilla.com moglo pronaći i po cijenama nižim i od tek 400 eura po metru kvadratnom. Pritom valja napomenuti da je riječ o nekretninama starije gradnje, najčešće potkrovljima ili dvorišnim stanovima koji zahtijevaju adaptaciju i dodatna ulaganja, pa su i njihove cijene znatno niže od prosječnih.

Cijene zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com porasle su na mjesečnoj razini za 0,2 posto, te za 1,2 posto godišnjoj razini, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1630 eura.
Mjesečni porast cijena od 1,8 posto tijekom prosinca je zabilježen u Slavonskom Brodu, pa je prosječna tražena cijena iznosila 803 eura.

Najveći godišnji, ali i mjesečni porast cijena stanova zabilježen je u Dubrovniku u kojem su cijene porasle za 5 posto na godišnjoj, te su u jednakom omjeru porasle i na mjesečnoj razini, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana popela se na 3172 eura.

Porast cijena od 3,7 posto na godišnjoj je razini zabilježen u Zadru koji ujedno bilježi i najveći mjesečni pad cijena od 4,6 posto, pa se za jedan metar kvadratni tijekom prosinca u prosjeku tražilo 1804 eura.

Pad cijena stanova od 0,5 posto tijekom prosinca je zabilježen u Šibeniku gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1483 eura.

Stanovi u Zagrebu i dalje najtraženiji

U posljednjem mjesecu u godini posjetitelji oglasnika Crozilla.com najviše su pretraživali ponudu stanova za prodaju na području Zagreba, Splita, Zadra, Pule i Osijeka.
U glavnom su se gradu najviše tražile garsonijere za prodaju, a Centar, Trešnjevka, Jarun i Maksimir bili su najtraženiji zagrebački kvartovi.
Potencijalni strani kupci koji su pokazali interes za stanovima, na Crozilla.com su u najvećem broju dolazili iz BiH, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Švicarske, a tijekom prosinca su najviše pretraživali one koji se prodaju na području Zagreba, zatim, Splita, Krka i Zadra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>