Kvadrat kuće već za 530 eura

Kolovoz nije donio značajne promjene na tržištu kuća koje su oglašavane putem portala Crozilla.com. Najniže cijene „kvadrata“ oglašavane su u gradovima kontinentalne Hrvatske, dok su najviše cijene zabilježene na Jadranu.

Najveći je porast cijena kuća tijekom kolovoza zabilježen u Dubrovniku, Opatiji i Bjelovaru, dok najveći mjesečni pad bilježe Slavonski Brod, Split i Senj.

kuce-u-nizu-crozilla

U Splitu i Opatiji su prosječne oglašavane cijene „kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice prelazile iznos od 2000 eura, a razlika u cijenama između najskupljeg Dubrovnika i drugoplasirane Opatije iznosi preko 1000 eura po metru kvadratnom.
Najveći porast cijena je zabilježen upravo u Dubrovniku i Opatiji koji prema podacima portala Crozilla.com ujedno bilježe i najviše cijene kuća. U Dubrovniku su cijene na mjesečnoj razini porasle za 3,8 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 3606 eura. Opatija bilježi porast cijena kuća od 2,1 posto, a za jedan se „kvadrat“ u prosjeku tražilo 2464 eura. Split na mjesečnoj razini bilježi pad cijena od 2,8 posto, a prosječna tražena cijena kuća tijekom kolovoza je iznosila 2291 euro.

S druge strane, postoje i gradovi u kojima kuće nisu imale prosječnu traženu cijenu veću od 1000 eura po metru kvadratnom, a takva je situacija tijekom kolovoza bila u Vukovaru, Bjelovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu i Varaždinu.
Najniža oglašavana cijena tijekom kolovoza je zabilježena u Vukovaru gdje se za jedan metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo tek 530 eura, a slijedi ga Bjelovar gdje se za „kvadrat“ kuće tražilo 590 eura. Slične cijene kuća su zabilježene u slavonskim gradovima Osijeku i Slavonskom Brodu gdje se je prosječna tražena cijena iznosila oko 620 eura po metru kvadratnom.

Prosječne tražene cijene kuća tijekom kolovoza 2015., izvor: Crozilla.com

Prosječne tražene cijene kuća tijekom kolovoza 2015., izvor: Crozilla.com

Traže se kuće u nizu

U Zagrebu je cijena kuća na mjesečnoj razini blago porasla, tek za 0,6 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog, prema podacima portala Crozilla.com, iznosila je 1359 eura.
Ivana Čikić, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o., za portal Crozilla.com rekla je kako su kupci kuća na istočnom dijelu grada, točnije u Sesvetama i okolici najčešće mlade obitelji i parovi kojima je bitno da se kuća nalazi u blizini škole, te da je okružena zelenilom i na mirnom mjestu.
Prema podacima agencije Dom ekspert d.o.o. stanovi se više prodaju no kuće, no razlog tome je i nedostatak novoizgrađenih kuća određenog tipa za kojima vlada velika potražnja i koje se dobro prodaju. Ivana Čikić dodaje kako postoji velika potražnja za novim kućama u nizu koje su se jako brzo prodavale onda dok je takvih bilo na tržištu u ovom dijelu grada.

Kakve se kuće traže u Vukovaru

Ružica Dufek, direktorica agencije za promet nekretninama Vukovarka rekla je kako se u Vukovaru traže kuće s cijenom od 20000 do 40000 eura, odnosno one površine od 45 do 120 kvadratnih metara. Ako su manje, primjerice 45 „kvadrata“ i potpuno uređene s centralnim grijanjem cijena je od 17000 do 26000 eura.

Kuće jeftinije no stanovi

Na portalu Crozilla.com tijekom kolovoza su u većini gradova stanovi bili skuplji od kuća.
Najveća razlika pritom je zabilježena u Osijeku gdje je cijena stana bila 355 eura viša od cijene „kvadrata“ kuće, te u Varaždinu gdje je ta razlika iznosila 326 eura.
U Puli, Splitu i Dubrovniku cijene „kvadrata“ su više išle na ruku kupcima stanova jer su one bile niže no cijene kuća. U Puli su kuće bile tek 78 eura po metru kvadratnom skuplje od stanova, u Splitu 79 eura po metru kvadratnom, a najveća je razlika u cijenama „kvadrata“ bila vidljiva u Dubrovniku gdje je iznosila 214 eura.
Najmanju razliku u cijenama kuća i stanova bilježi Šibenik u kojem su cijene stanova bile tek 62 eura po metru kvadratnom više od cijena kuća.
U Zagrebu su cijene išle na ruku kupcima kuća, a njihove su cijene bile 242 eura po „kvadratu“ niže no cijene stanova.

cijena-kuca-stan-08-2015-crozilla

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>