„Kvadrat“ kuće već od oko 440 eura

Dok potražnja za stanovima raste, rastu i njihove cijene, dok s druge strane, u isto vrijeme vrijednost kuća lagano pada.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom listopada prosječne tražene cijene kuća bile 0,5 posto niže nego mjesec ranije.

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom listopada 2017., izvor: Crozilla.com

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom listopada 2017., izvor: Crozilla.com

Najveći mjesečni pad zabilježen je u Sisku gdje su cijene kuća u listopadu bile 7,7 posto niže no mjesec ranije, te 17,2 posto niže no u istom mjesecu lani, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tek tražilo 442 eura – što ovaj grad, po pitanju kuća, čini jednim od najjeftinijih.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tek nešto skuplje nego u Sisku bile kuće na području Bjelovara gdje se za „kvadrat“, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 466 eura. Na mjesečnoj su razini cijene tamošnjih kuća pale su za 0,2 posto, jednako koliko i u Osijeku u kojem je potražnja za kućama bila veća no u drugim gradovima, a unatoč tome, prosječna oglašavana cijena četvornog metra je iznosila tek 598 eura.

U Varaždinu se cijene kuća na mjesečnoj razini nisu promijenile, te je „kvadrat“ i tijekom listopada ostalo 675 eura, što je 5,5 posto više no lani u istom mjesecu.

Zagreb, prema podacima oglasnika Crozilla.com, bilježi mjesečni porast od tek 0,5 posto, a prosječna se tražena cijena popela na 1215 eura po četvornome metru.

Najveći mjesečni porast cijena kuća tijekom listopada je na oglasniku Crozilla.com zabilježen u Slavonskom Brodu i Zadru. Prosječna tražena cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Slavonskom je Brodu porasla za 5 posto i iznosila 692 eura. U Zadru, koji je tijekom listopada bio jedan od traženiji gradova, cijene su porasle za 3 posto, pa se za četvorni metar u prosjeku tražilo 1637 eura.

U Rijeci se za „kvadrat“ kuće u prosjeku tražilo 1228 eura, što na mjesečnoj razini ostaje nepromijenjeno, ali odnosu na lanjski listopad predstavlja porast od 4 posto.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, najskuplji grad i dalje je Dubrovnik koji je tijekom listopada bio gotovo dvostruko skuplji od „drugoplasirane“ Opatije. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće u Dubrovniku je tijekom listopada iznosila 3975 eura, što je 5,5 posto manje no mjesec ranije, ali ujedno i čak 17,4 posto više no lani u istom mjesecu.
Opatija bilježi mjesečni pad cijena od 0,5 posto, a za četvorni metar se u prosjeku tražilo 2260 eura.

Pad cijena kuća na mjesečnoj je razini, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen i u Šibeniku gdje su cijene bile 1,2 posto niže, te su u listopadu u prosjeku iznosile 1417 eura po kvadratnom metru.

U Dubrovniku i Poreču kuće skuplje nego stanovi

Kuće su, tijekom listopada, na oglasniku Crozilla.com  u prosjeku bile 18,4 posto jeftinije od stanova.

Prosječne tražene cijene kuća i stanova u listopadu 2017., izvor: Crozilla.com

Prosječne tražene cijene kuća i stanova u listopadu 2017., izvor: Crozilla.com

Velike su razlike u cijenama kuća i stanova zabilježene u gradovima u unutrašnjosti, a jedan od njih je i Zagreb u kojem su kuće bile čak 30 posto, odnosno oko 520 eura po kvadratnom metru jeftinije od stanova.

Najveća je razlika zabilježena u Bjelovaru u kojem su cijene kuća bile čak 44,2 posto niže od cijena stanova, te u Varaždinu 39,1 posto, dok je u Sisku i Osijeku razlika iznosila oko 37 posto.

Najmanja razlika u cijenama tijekom listopada je na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Puli gdje su kuće bile tek 0,6 posto, odnosno 8 eura po „kvadratu“ jeftinije od stanova.

Dubrovnik i Poreč gardovi su u kojima su oglašavane cijene kuća bile više no cijene stanova. U Dubrovniku je navedena razlika iznosila 5,8 posto, odnosno 218 eura po kvadratnom metru, dok su u Poreču cijene „kvadrata“ kuća u prosjeku bile 3,4 posto, odnosno 60 eura veće od cijena stanova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>