„Kvadrat“ kuće u Dubrovniku, košta koliko i 3,5 „kvadrata“ u Zagrebu

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su cijene kuća tijekom travnja zabilježile blagi mjesečni porast od 0,7 posto.
No, iako oglašavane cijene kuća na mjesečnoj razini u pojedinim gradovima bilježe nešto više vrijednosti, Ivana Čikić, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. za portal Crozilla.com kaže kako je „na terenu“ slika ipak nešto drugačija: „Kada govorimo o realnoj cijeni kuća, one su kao i kod drugih nekretnina, u stagnaciji ili u laganom padu iako njihovi prodavatelji vrlo često u samom početku oglašavanja postavljaju višu cijenu od realne.

Najveće razlike u cijenama kuća na mjesečnoj su razini, prema statistikama portala Crozilla.com zabilježili Vukovar i Zadar.
Vukovarske su cijene porasle za 7,2 posto, no unatoč porastu, tamošnje su kuće i dalje ostale među najjeftinijima u Hrvatskoj, a tijekom travnja prosječna tražena cijena na portalu Crozilla.com iznosila im je tek 524 eura. Porast cijena od 1,6 posto zabilježen je u Zagrebu i Puli. Prosječne tražene cijene „kvadrata“ kuće u Zagrebu su iznosile 1246 eura, a u Puli 1409 eura.
Varaždinskim kućama cijena je na mjesečnoj razini porasla za 1,3 posto, a tijekom travnja se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 693 eura.
Najveći mjesečni pad, prema statistikama portala Crozilla.com, bilježi Zadar u kojem su cijene bile niže za 3 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1899 eura.
U Šibeniku se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1317 eura, a u Rijeci 1186 eura – oba grada tijekom travnja bilježe pad oglašavanih cijena kuća od 0,4 posto.

Dubrovnik i Split najskuplji

Najskuplji „kvadrati“ kuća tijekom travnja, prema statistikama portala Crozilla.com, zabilježeni su u Dubrovniku u kojem su cijene ostale jednake kao i mjesec ranije – čak 4362 eura. Visina cijene dubrovačkih kuća može se dočarati i jednostavnom matematikom, naime, zbrojimo li prosječnu oglašavanu cijenu „kvadrata“ kuće u Vukovaru, Bjelovaru, Osijeku, Sisku, Varaždinu i Rijeci – dobiveni će iznos i dalje biti niži od prosječne tražene cijene jednog metra kvadratnog kuće oglašene u Dubrovniku putem portala Crozilla.com.
Po visini cijene, drugi na ljestvici je dalje i Split, no tamošnje su cijene ipak daleko primjerenije no u „prvoplasiranom“ Dubrovniku, 2269 eura po metru kvadratnom, a to je 1,2 posto više no mjesec ranije.
S druge strane ljestvice, najniže cijene „kvadrata“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, tijekom travnja su zabilježene u Vukovaru (524 eura), Bjelovaru (598 eura), Osijeku (652 eura), Sisku (664 eura) i Varaždinu (693 eura) – u svim gradovima redom cijene su na portalu Crozilla.com oglašavane niže od 700 eura po metru kvadratnom.

Kuće na moru skuplje od stanova

Cijene „kvadrata“ kuća u gradovima uz more većinom su bile više no cijene stanova, dok je na kontinentalnom dijelu situacija bila obrnuta.
Najveća razlika između cijena kuća i stanova oglašenih na portalu Crozilla.com tijekom travnja je zabilježena u Dubrovniku gdje je iznosila čak 1246 eura u korist cijena kuća.
S druge strane, značajna razlika tijekom travnja zabilježena je i u Varaždinu gdje su stanovi bili čak 428 eura po metru kvadratnom skuplji do kuća.
Najmanja je razlika zabilježena u Zadru gdje su cijene kuće bile tek 25 eura po metru kvadratnom više od cijena stanova.

Kuće u Zadru najtraženije

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je tijekom travnja najveća potražnja domaćih i stranih posjetitelja vladala za kućama u Zadru.
Posjetitelji portala Crozilla.com tijekom travnja su, osim u tom gradu, kuće pretraživali i u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Rijeci.
„Potražnje za kućama definitivno ima, ali problem je što je ponuda dosta šarolika, odnosno prodaju se kuće raznih kvadratura, katnosti, okućnica i ostalih karakteristika. Najveća je potražnja za obiteljskim samostojećim prizemnicama sa okućnicom od 300-400 metara kvadratnih. Međutim, takvih kuća ima vrlo malo na tržištu. S druge strane, ne može se zaključiti da li je njihova prodaja u porastu jer se nigdje ne grade nekretnine ovakvog tipa. Tek ponegdje sporadično grade se kuće u nizu za kojima ima interesa i koje se bez problema prodaju.“ –rekla je Ivana Čikić. U prilog njezinim navodima idu i travanjski podaci portala Crozilla.com koji pokazuju kako je upravo za prizemnicama vladala velika potražnja domaćih i stranih potencijalnih kupaca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>