Kupujete ili prodajete stan? Saznajte kako se kreću cijene

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako prosječne tražene cijene stanova tijekom lipnja bilježe niže vrijednosti no lani u istom mjesecu, a razlika u prosjeku iznosi oko 3 posto.

stanovi-prodaja-crozilla-450-239
Na godišnjoj su razini prosječne oglašavane cijene stanova najviše pale u Sisku gdje razlika iznosi 15,1 posto, te 13,5 posto u Dubrovniku.
U kontinentalnim gradovima, izuzev Zagreba, rijetkost su stanovi s oglašavanim cijenama metra kvadratnog većim od 2000 eura, dok su na moru takve cijene uobičajene, a tijekom lipnja su se na oglasniku Crozilla.com mogli pronaći stanovi na dobrim lokacijama, najčešće uz more, koji su dosezali traženu cijenu i od 10.000 eura po metru kvadrantom.
Pojačana potražnja uzrokovana približavanjem turističke sezone tijekom lipnja osjetila se i na cijenama stanova u pojedinim gradovima, a porast mjesečnih cijena zabilježen je u Puli, Senju, Dubrovniku, Opatiji i Poreču.

Prema podacima Crozilla.com, najniže cijene stanova zabilježene su u Sisku, Bjelovaru i Slavonskom Brodu, dok s druge strane, najviše cijene bilježe Dubrovnik, Opatija i Split.
Najveći mjesečni pad cijena zabilježen je u Zadru, gdje su se cijene „kvadrata“ spustile na 1585 eura, te u Šibeniku u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1473 eura.
Pad cijena zabilježen je i u Splitu, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila se na 2206 eura, što je 0,8 posto manje no mjesec ranije.
Najveći mjesečni porast cijena bilježe Pula i Senj. Cijene pulskih kvadrata tijekom lipnja su iznosile 1395 eura, a u Senju 1279 eura – što je unatoč porastu i dalje jeftinije nego u brojnim drugim gradovima na Jadranu.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako Poreč, Opatija i Dubrovnik bilježe blagi mjesečni porast cijena od tek 0,4 posto. Prosječna tražena cijena stanova tijekom lipnja je u Dubrovniku iznosila 3008 eura, u Opatiji 2940 eura, a u Poreču 1718 eura.

U Zagrebu niže cijene stanova

Cijene zagrebačkih stanova tijekom lipnja bilježe pad vrijednosti od 0,3 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“, prema podacima oglasnika Crozilla.com iznosila je 1596 eura. Najskuplji dio Zagreba ostao je centar u kojem se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1884 eura, dok su najniže oglašavane cijene zabilježene u Novom Zagrebu gdje je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 1265 eura.

Zagreb-centar-crozilla-nekretnine

Gdje su stanovi najtraženiji?

Na oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom lipnja se najviše pretraživala ponuda zagrebačkih stanova za prodaju. Pritom su se najviše gledali oni na području Centra, Trešnjevke, Jaruna i Maksimira. Osim u Zagrebu, tijekom lipnja traženi su bili i stanovi u Splitu, Zadru, Puli, Osijeku i Rijeci.

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz inozemstva najviše su pretraživali stanove koji se prodaju u Zagrebu, Splitu, Puli, Makarskoj, Opatiji i Zadru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>