Kupci čekaju pad cijena ili subvencije

Nekretnine sa zagrebačkog područja oglašavane na Crozilla.com i u ožujku su ostale traženije no u drugim gradovima.

Veliku potražnju prati i porast cijena, a tijekom ožujka stanovi u Zagrebu su u prosjeku bili 0,4 posto skuplji no prethodni mjesec, te 9 posto skuplji nego u istom mjesecu lani, pa se prosječna tražena cijena popela na 1952 eura po kvadratu. U odnosu na 2017. godinu cijene zagrebačkih stanova na oglasniku Crozilla.com porasle su za 17,4 posto, odnosno za gotovo 24 posto u odnosu na 2016. godinu. Tako je danas za stan od primjerice 60 kvadratnih metara u prosjeku potrebno izdvojiti oko 9.700 eura više no lani, preko 17.300 eura više nego 2017. godine, te čak 22.500 eura više no 2016. godine.

cijene-stanova-Zagreb-03-2019

Najviše vrijednosti zagrebačkih stanova tijekom ožujka zabilježene u Centru u kojem je prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog iznosila 2248 eura. U odnosu na prošlu godinu tamošnje su cijene porasle za 6,1 posto, dok su, primjerice u odnosu na 2015. godinu porasle za preko 20 posto.

Najveće razlike u cijenama stanova u odnosu na ranija razdoblja vidljive su u Novom Zagrebu. Prosječna cijena kvadrata tamošnjih stanova oglašavana je po 1649 eura, a u odnosu na prošlu godinu porasla je za 14,6 posto. U usporedbi s onima od 2016. godine, cijene stanova na tom su dijelu Zagreba porasle za oko 20 posto, te za više od 30 posto u odnosu na ožujak 2015. i 2016. godine.

Blaga mjesečna promjena u cijenama novogradnje

novogradnja-1

Novogradnja, koja se najčešće rasproda i prije završetka izgradnje, na zagrebačkom je području izrazito tražena, a u odnosu na prošlu godinu porasle su i njihove cijene i to za 13,4 posto. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se tijekom ožujka za kvadratni metar novih zagrebačkih stanova u prosjeku tražilo 2114 eura što predstavlja blagu promjenu od tek 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije.

Godina u kojoj će se cijene nekretnina iskristalizirati

Ivana Čikić, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. za Crozilla.com rekla je kako se u posljednjih mjesec dana osjeti usporavanje zagrebačkog tržišta nekretnina što je većim dijelom uzrokovano previsokim cijenama koje koče prodaju nekretnina. „Manjim dijelom je razlog što će u jesen kupci moći iskoristiti subvencije koje naša država omogućuje.“
Čikić smatra kako je prošao prvi val akumuliranih kupaca koji su bili spremni platiti višu cijenu, te su sada, kako kaže, ostali kupci koji se oslanjaju na svoja primanja, a oni nisu spremni platiti veću cijenu od realne, te iz tog razloga nemaju ništa za izgubiti pa odlučuju čekati pad cijena ili subvencije. „Obzirom da cijenu nekretnina formiraju količina ponuđenih nekretnina na tržištu, broj kupaca, mjesto gdje se prodaju nekretnine (lokacija), potreba kupaca, ali i ono najvažnije – kupovna moć kupaca, logično je da sada dolazi do laganog smanjena broja prodanih stanova.“

Čikić dodaje i kako su mediji također bitan faktor koji utječe na prodaju nekretnina, s obzirom da ono što oni prenose direktno utječe i na ponašanje kupaca.
„Slijednom svega navedenog, može se očekivati da će ova godina biti godina u kojoj će se cijene nekretnina iskristalizirati. Naime, cijene su išle gore, sada će malo padati pa će se zadržati na tome i ostati duže vrijeme.“- rekla je Čikić za Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>