Kuće u prosjeku 21 posto jeftinije od stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene kuća tijekom studenog zabilježile porast vrijednosti u visini od 0,8 posto.

Usporedimo li ih sa stanovima, koji su i dalje skuplji no kuće, razlika je tijekom studenog iznosila gotovo 21 posto. Dubrovnik, s razlikom od 10 posto, i Poreč s 2,5 posto – ostali su, kao i prethodnih mjeseci, rijetki gradovi u kojima su kuće bile skuplje od stanova.

cijene-kuca-kljuc-crozilla

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku u kojem su cijene porasle za 5,8 posto, pa se oglašavana vrijednost kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice popela na 4145 eura. Za kvadratni metar kuće u Poreču u prosjeku se tražilo 1911 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije.
Najveća razlika u cijenama tijekom studenog je na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Bjelovaru u kojem su kuće bile preko 44 posto jeftinije od stanova, a zatim i u Osijeku u kojem razlika iznosi 39 posto, te u Varaždinu 36,3 posto.
Prosječna oglašavana cijena kuća u Bjelovaru je iznosila tek 434 eura po kvadratu, što je 0,9 posto manje no mjesec ranije. U Osijeku su njihove vrijednosti porasle za 1,2 posto, dok je cijena kvadrata iznosila tek 587 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene kuća u Varaždinu porasle za 0,6 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 713 eura.

U Zagrebu su kuće imale gotovo 34 posto niže cijene no stanovi, a kvadratni je metar u prosjeku oglašavan po 1261 euro, što predstavlja mjesečni porast od 0,7 posto.

U Slavonskom se Brodu za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 634 eura što je gotovo 21 posto manje od cijene stana. Vrijednosti tamošnjih kuća na mjesečnoj su razini pale za 0,3 posto, jednako koliko i u
Senju u kojem su bile 25 posto jeftinije od stanova, a cijena im je u prosjeku iznosila 1195 eura po metru kvadratnom.

Niže mjesečne vrijednosti u visini od 0,9 posto zabilježene su u Umagu u kojem se za kvadratni metar kuće tražilo 1877 eura što je 7,8 posto manje od prosječne cijene tamošnjih stanova.
U Opatiji su cijene kuća pale za 1,1 posto, pa se vrijednost njihovih kvadrata spustila na 2216 eura, a to je gotovo 25 posto manje od oglašavane cijene stana. Slična je razlika u cijenama kuća i stanova zabilježena i u Šibeniku, gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1529 eura, što je 0,1 posto manje nego mjesec ranije.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u Zadru kuće bile oko 23 posto jeftinije od stanova. Njihove su mjesečne vrijednosti u studenom porasle za 0,5 posto, a cijena kvadratnog metra, s uključenom okućnicom, iznosila je 1698 eura.

Cijene splitskih kuća porasle su na mjesečnoj razini za 3,8 posto i popele se na 2417 eura po kvadratu. Tamošnje su kuće tijekom studenog bile oko 15 posto jeftinije od stanova, a takva je razlika u cijenama zabilježena i u Rijeci u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1229 eura što je 0,8 posto više no mjesec ranije.

U Puli su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto, pa se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1459 eura što je 13,1 posto manje od cijene stana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>