Kuće u Osijeku i Bjelovaru 600 eura/m² jeftinije od zagrebačkih

Cijene kuća 11-2014, CrozillaMjesec studeni na portalu Crozilla.com nije donio značajnije razlike u poretku gradova s najvišim i najnižim cijenama kuća. One na Jadranu se po visini cijene i dalje nalaze na samom vrhu „ljestvice“, dok su na drugoj strani gradovi kontinentalnih područja.
Tijekom studenog na portalu Crozilla.com najtraženije su bile kuće na području Zagreba, zatim Rijeke, Zadra i Šibenika. Velika je potražnja vladala i za montažnim kućama te za prizemnicama.

Cijene kuća tijekom studenog

Na portalu Crozilla.com mjesec studeni donio je porast cijena kuća u mnogim gradovima, kao što su Zagreb, Pula, Šibenik, Sisak i Osijek. Pad cijena tijekom studenog zabilježen je u Rijeci, Splitu, Zadru i Bjelovaru.
Cijene zagrebačkih kuća tijekom studenog bilježe blagi porast, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1251 euro. Cijene su porasle i u Puli gdje se za metar kvadratni tražilo 1428 eura, te u Šibeniku u kojem je cijena „kvadrata“ iznosila 1220 eura.
Pad cijena tijekom studenog zabilježen je u Zadru gdje je prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice iznosila 1375 eura, dok Rijeka bilježi cijenu metra kvadratnog od 1192 eura.
Na portalu Crozilla.com tijekom studenog kuće u Bjelovaru, Sisku i Osijeku oglašavane su u prosjeku tek po nekoliko stotina eura po „kvadratu“, dok su na listi najskupljih prva mjesta zauzeli Dubrovnik i Split. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće s uključenom cijenom okućnice u Dubrovniku je iznosila 2456 eura, a u Splitu 1887 eura.

Graf: Prosječne tražene cijene kuća tijekom studenog 2014., izvor: Crozilla.com
Crozilla-nekretnine_cijene_kuća_11-2014

Osijek i Bjelovar 600 eura/m² jeftiniji od Zagreba

U usporedbi s najdinamičnijim te ujedno najskupljim tržištem nekretnina kontinentalne Hrvatske, onim zagrebačkim, kuće u Bjelovaru, Sisku ili Osijeku jeftinije su oko 600 eura po metru kvadratnom. Iako bilježi porast cijena, Sisak tijekom studenog bilježi cijenu metra kvadratnog od 652 eura– što ga i dalje čini jednim od jeftinijih gradova kada su kuće u pitanju.
Prema podacima portala Crozilla.com za metar kvadratni kuće s uključenom cijenom okućnice u Bjelovaru se u prosjeku tražilo 611 eura, a u Osijeku je cijena „kvadrata“ iznosila 654 eura.
Domagoj Brljačić, licencirani agent agencije “Nekretnine Osijek“ za portal Crozilla.com rekao je da je prodaja kuća na području Osijeka relativno slaba, kaže kako postoji dosta velika potražnja za starijim kućama za rušenje – radi izgradnje nove, a kupci takvih najčešće su mlađe obitelji.
Kakvo je stanje na tržištu kuća u Bjelovaru, za portal Crozilla.com rekla je Narcisa Krivačić, licencirana agentica za prodaju nekretnina tvrtke Nekretnine Krivačić d.o.o: Kao i vjerojatno svi manji kontinentalni gradovi Bjelovar također bilježi usporenu dinamiku prodaje i potražnje nekretnina i to prije svega većih obiteljskih kuća. Kuće za koje postoji određeni interes uglavnom se kreću veličine do 100 – 150 metara kvadratnih stambene površine, sa okućnicama i prikladne za život obitelji sa djecom. Na žalost ponuda kuća koje se prodaju u gradu Bjelovaru i bližoj okolici najčešće znatno premašuje traženu kvadraturu, pa samim time postaju tržišno nezanimljive.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>