Kuće u Dubrovniku 7 puta skuplje nego u Bjelovaru

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom rujna zabilježile niže vrijednosti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
Najniže su cijene zabilježene u pojedinim gradovima kontinentalnih područja, dok su najviše cijene kuća zabilježene na moru. Tako su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, rujanske cijene u Bjelovaru bile sedam puta niže nego u Dubrovniku.

kuca-crozilla-1

Na godišnjoj su razini cijene pale 7,7 posto, a pritom je najveća razlika zabilježena u Sisku i Bjelovaru gdje su bile niže za gotovo 23 posto.
Na mjesečnoj razini prosječne tražene cijene kuća bile su u prosjeku niže za 1,6 posto, a najveći mjesečni pad zabilježen je u Varaždinu, Slavonskom Brodu i Vukovaru.
Statistike oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazale su kako su tijekom rujna naniže cijene „kvadrata“ kuća zabilježene u Bjelovaru, Sisku i Vukovaru gdje su bile niže od 500 eura. Niti drugi gradovi u unutrašnjosti, izuzev Zagreba, nisu zabilježili visoke cijene kuća. Tako se za metar kvadratni kuće u Slavonskom Brodu tražilo tek 533 eura, u Osijeku 590 eura, a u Varaždinu 646 eura.
U Zagrebu se za metar kvadratni kuće, s uključenom cijenom okućnice, tijekom rujna u prosjeku tražilo 1224 eura.

Porast cijena kuća na moru

Rujanske su cijene u pojedinim gradovima bile više no tijekom kolovoza, a mahom se radilo o gradovima na moru, pa su na mjesečnoj razini porast cijena zabilježili Šibenik, Senj, Dubrovnik i Poreč.

Senj i Šibenik jedini su gradovi u kojima je tijekom rujna cijena kuća bila viša i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Prema podacima oglasnika Crozilla.com prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće u Šibeniku je iznosila 1393 eura što je 2,3 posto više no mjesec ranije, te 3,5 posto više no lani u istom mjesecu. U Senju se za metar kvaratni u prosjeku tražilo 1235 eura, a taj je iznos 1,2 posto veći no tijekom kolovoza, te 4,7 posto veći no u istom mjesecu lani.

Najviše cijene kuća tijekom rujna su zabilježene u Dubrovniku u kojem je prosječna tražena cijena porasla za 0,9 posto na mjesečnoj razini i iznosila 3401 euro po metru kvadratnom.

Kuće 17 posto jeftinije od stanova

Poznato je da su stanovi traženiji no kuće, no ujedno su i njihove cijene više. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com prosječne tražene cijene kuća tijekom rujna su bile 17 posto niže no cijene stanova.
Osjetna razlika je zabilježena u unutrašnjosti gdje su kuće bile od 25 do 42 posto jeftinije od stanova, dok su na moru razlike ipak manje.
Gledajući cijenu „kvadrata“, kuće su u prosjeku jeftinije no stanovi, no u pojedinim gradovima na moru situacija je bila obrnuta. Tako su podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali kako su tijekom rujna stanovi bili jeftiniji no kuće u gradovima kao što su Dubrovnik (oko 10 posto), Poreč (3 posto), Pula (0,9 posto) i Senj (0,5 posto).

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća u Varaždinu tijekom rujna bile oko 42 posto niže od cijena stanova, dok je u Bjelovaru razlika iznosila oko 40 posto.
U gradovima na moru razlike u cijenama nisu tako drastične, a najveća razlika iznosi 12,4 posto i zabilježena je u Rijeci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>