Kuće od 100 kvadrata prodaju se za 15.000 eura

Razlike u cijenama nekretnina na Jadranu i u unutrašnjosti doista mogu biti drastične, a oglašavane cijene kuća na Crozilla.com mogu to vrlo vjerno prikazati.mala-kuca-crozilla

Kada se govori o niskim cijenama nekretnina, prvo što većini padne na pamet su kuće koje se u Slavoniji prodaju za sitan novac. No, to područje nije izuzetak, naime, i u brojnim drugim mjestima u unutrašnjosti mogu se pronaći izrazito jeftine kuće.
Putem oglasnika Crozilla.com diljem Hrvatske (izuzev područja na Jadranu) prodaju se kuće veće od 100 kvadrata koje se oglašavaju po cijeni od tek 15.000 eura, a u navedenu je cijenu uključeno i pripadajuće zemljište. Takve nekretnine tijekom siječnja mogle su se pronaći na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke ili Varaždinske županije.
S druge strane, u isto su vrijeme putem Crozilla.com u pojedinim gradovima na moru oglašavane kuće kojima je toliko iznosila cijena samo jednog metra kvadratnog, a tako visoke cijene imaju luksuzne kuće na prestižnim lokacijama, primjerice ekskluzivne vile u prvom redu uz more.
Tijekom siječnja putem Crozilla.com u kontinentalnom području nije bilo oglašenih kuća tako visokih cijena, a u nekim gradovima poput Siska, Bjelovara ili Vukovara čak i nije bilo oglasa za kuće s cijenom kvadrata višom od 1000 eura.

Dubrovnik 3 puta skuplji od Zagreba

Siječanjske cijene kuća, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com bile su za 1,8 posto niže no lani u istom mjesecu.

Najjeftinije kuće tijekom siječnja su oglašavane u unutrašnjosti, dok su najviše cijene zabilježene na Jadranu. Razlike na relaciji kopno-more vidljive su i po odnosu cijena najskupljih gradova na tim područjima: cijene kuća u Dubrovniku u prvom su mjesecu bile čak 3 puta više od onih u Zagrebu. Tijekom siječnja u Dubrovniku je više od polovice oglašenih kuća na Crozilla.com imalo cijenu metra kvaratnog veću od 3000 eura, dok je takvih u Zagrebu bilo tek oko 5 posto.
Prema podacima Crozilla.com prosječna oglašavana cijena kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Slavonskom Brodu je iznosila 588 eura, u Osijeku 601 euro, a u Varaždinu 625 eura.
U Sisku se za kvadrat kuće u prosjeku tražio 521 euro, a u Bjelovaru još manje, tek 473 eura.
Najviše cijene kuća u kontinentalnom dijelu Hrvatske oglašavane su u Zagrebu, u kojem su u prosjeku iznosile 1250 eura po metru kvadratnom što je 2,3 posto manje no lani u istom mjesecu.
Najviše cijene kuća tijekom siječnja su, prema podacima oglasnika Crozilla.com zabilježene u Dubrovniku, gdje je cijena kvadrata u prosjeku iznosila 3773 eura, što je 1,7 posto više no lani u istom mjesecu. U tom se gradu mogu pronaći i kuće s cijenom metra kvadratnog od tek nekoliko stotina eura, no pritom je riječ o starim kamenim kućama, ponekad i kamenim ruševinama koje zahtijevaju dodatna ulaganja.
U Opatiji su prosječne tražene cijene kuća na godišnjoj razini pale za 2,4 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 2253 eura. Unatoč godišnjem padu od 6,1 posto, analiza oglasnika Crozilla.com pokazuje kako su cijene kuća u Splitu i dalje ostale više nego u brojnim drugim gradovima, a tijekom siječnja se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2041 euro.
U Senju i Rijeci cijene kuća tijekom siječnja bile su nešto više no lani u istom mjesecu, no i dalje su bile niže no u drugim gradovima na Jadranu. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće u Rijeci je iznosila 1195 eura, što predstavlja godišnji porast od 0,8 posto, dok su u Senju iznosile 1261 euro, a taj je iznos 5,5 posto veći no lani u istom mjesecu. Zadarskim je kućama, prema podacima oglasnika Crozilla.com cijena na godišnjoj razini pala za 5,4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1655 eura.

Komentari
  1. 5 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>