Kuće na moru traženije unatoč višim cijenama

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja na mjesečnoj i na godišnjoj razini bilježe 0,2 posto niže vrijednosti.

Prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja 2017., izvor: Crozilla.com

Prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja 2017., izvor: Crozilla.com

Unatoč mjesečnom porastu cijena od 1,3 posto, te godišnjem od 2,3 posto, najniže cijene kuća tijekom travnja oglašavane su u Bjelovaru gdje je cijena „kvadrata“, s uključenom cijenom okućnice, iznosila 486 eura. Slične cijene zabilježene su i u drugim gradovima u unutrašnjosti. Prema podacima oglasnika Crozilla.com u Sisku su kuće oglašavane po cijeni od 490 eura po metru kvadratnom, u Osijeku po 613 eura, u Slavonskom Brodu 647 eura, a u Varaždinu 660 eura.
Cijene „kvadrata“ kuća s uključenom cijenom okućnice na tom su području oglašavane već od oko 100 eura, a u Bjelovaru i Sisku penjale su se tek do oko 900 eura, u Slavonskom Brodu išle su i preko 1200 eura, dok su u Osijeku i Varaždinu oglašavane do iznosa od 1900 eura.
Prema podacima oglasnika Crozilla.com najviše cijene kuća na kontinentalnom su području zabilježene u Zagrebu u kojem se za jedan metar kvadratni, zajedno s cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1220 eura, a oglašavane cijene su se kretale od tek 200 eura, pa sve do iznosa većih i od 5.000 eura.
U gradovima na moru, oglašavane cijene kuća penjale su se do mnogo većih iznosa od onih u unutrašnjosti, a cijene kvadrata veće i od 10.000 eura mogle su se pronaći diljem obale.
Najviše cijene, ali i njihov najveći mjesečni porast, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen je u Dubrovniku, u kojem se za „kvadrat“ kuće s okućnicom u prosjeku tražio 3969 eura – što je 1,7 posto više no mjesec ranije. Na dubrovačkom je području moguće pronaći stare kamene kuće s cijenom od tek nekoliko stotina eura po metru kvadratnom, no istovremeno se mogu pronaći i luksuzne vile smještene uz more s cijenom „kvadrata“ većom i od 10.000 eura.
Cijene kuća u Opatiji i Splitu na mjesečnoj su razini pale za 0,7 posto, ali su i tijekom travnja ostale više nego u većini drugih gradova. Prosječna tražena cijena u Opatiji je iznosila 2267 eura, a u Splitu 1989 eura po metru kvadratnom.
Na jadranskom području je po pitanju cijena kuća Senj tijekom travnja bio najpovoljniji grad u kojem je cijena metra kvadratnog iznosila 1206 eura, slično kao u Rijeci gdje je cijena bila tek 3 eura viša.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom travnja iznosio 3 posto, a zabilježen je u Zadru gdje se prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila na 1594 eura.

Strance zanimaju kuće na moru

Osijek, Pula, Zadar, Šibenik i Poreč gradovi su u kojima su se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživale kuće za prodaju. Potencijali strani kupci najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na Jadranu, a pritom su najtraženije bile one na području Crikvenice, zatim Vira, Osijeka, Zadra i Krka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>