Kuće lagano gube na cijeni

Cijene kuća i tijekom listopada bilježe pad: na mjesečnoj razini  0,9 posto, a na godišnjoj razini 2 posto. U usporedbi sa listopadom 2009.godine njihove su cijene danas niže za 4,6 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći pad cijena kuća tijekom listopada na mjesečnoj je razini zabilježen u Zadru i Rijeci, gdje je cijena pala za 3,1 posto. Prosječna tražena  cijena kuće, s uključenom okućnicom, u Zadru je tijekom listopada iznosila 1557 eura po metru kvadratnom – što je 9,8 posto niže nego lani u istom razdoblju, ali 4 posto više nego tijekom listopada 2009.godine.  U Rijeci je kvadratni metar kuće tijekom listopada u prosjeku iznosio 1078 eura.
Pad cijena kuća  na mjesečnoj je razini zabilježen i u Osijeku gdje je cijena bila 2,2 posto niža, a za jedan metar kvadratni u prosjeku se tražilo tek 712 eura. Na godišnjoj su razini tamošnje cijene pale za 0,4 posto, a u usporedbi s listopadom 2009.godine pale su čak za 32,3 posto.
Najveći porast cijena kuća, prema podacima Crozilla.com, bilježi Split u kojem su cijene bile više nego tijekom listopada prijašnjih godina. Na mjesečnoj su razini porasle za 1,2 posto, a u odnosu na listopad 2010.godine porasle su čak za 25,3 posto.
Cijene kuća lagano su porasle u Zagrebu i Puli, a za 1 posto bile su više nego mjesec ranije. Zagrebačke su kuće za 0,5 posto bile su jeftinije nego lani tijekom listopada, a 2,7 posto povoljnije nego u istom mjesecu 2009.godine, pa je prosječna  tražena cijena jednog metra kvadratnog, prema podacima portala Crozilla.com,  u glavnom gradu iznosila 1622 eura.
Iako na mjesečnoj razini bilježe porast cijena, Pulske kuće na godišnjoj razini bilježe značajan pad cijena, a on iznosi 7,3 posto. Prosječna tražena cijena kuće s okućnicom, u Puli je tijekom listopada iznosila 1373 eura po metru kvadratnom, što je u odnosu na isti mjesec 2009.godine, niže za 15 posto. U sve prethodno navedene cijene kuća uključena je i cijena okućnice.

Kakvo je stanje na tržištu kuća na području Like, rekao nam je Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine d.o.o.  koji navodi kako su  cijene tamošnjih  kuća u stalnom padu od 2009. godine, te dodaje: „Najjeftinije su kuće na bivšim „okupiranim“ područjima u okolicama gradova Gospića, Otočca, Donjeg Lapca, Korenice…“  Bižanović navodi i kako se novogradnja u Lici može pronaći po cijenama od 35.000 eura (za kuće od oko 55 metara kvadratnih),  dok su cijene starijih kuća oštećenih u Domovinskom ratu, od 15.000 eura pa na dalje.  Prema njegovim riječima, od 40.000 do 100.000 eura kreću se cijene tamošnjih seoskih imanja i gospodarstava sa okućnicom, dvorišnim objektom, štagljem, ostavom itd. Cijene kuća na moru, u  Senju, Karlobagu ili Novalji  u prosjeku se kreću od 600 – 900 eura po metru kvaratnom.

Valjda naglasiti kako se oglašavana cijena kuće uvelike razlikuje od one po kojoj se nekretnina doista i proda, a razlika može iznositi i 30 posto.  Unatoč tome što je tržište oslabjelo, a kupovna moć građana dovedena gotovo na dno, prodavatelji  i dalje pri pokušajima prodaje stavljaju cijenu višu od one po kojoj su kuću doista i spremni prodati, kako bi pri mogućoj prodaji uspjeli dodatno zaraditi.

Činjenicu da postoji vidna razlika između oglašavane cijene i one po kojoj se nekretnine prodaju , potvrdio je i Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnina d.o.o  koji kaže kako je 2009.godine ta razlika iznosila 10-20 posto. Tijekom prošle godine, pad cijena, odnosno razlika cijene oglašena – prodajna cijena iznosila je 15-25 posto, a ove godine, prema Bižanovićevim riječima, razlika iznosi 5-35 posto. Bižanović je svoje tvrdnje potkrijepio  primjerom kuće u Karlobagu čija je oglašavana cijena iznosila 170000 eura, a prodana je za 50.000,00 eura manje, tj. za 120.000 eura.

Kuća ili stan?

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su tijekom listopada kuće bile povoljnije nego stanovi, a razlika u cijeni iznosila je  8,6 posto.
Najveća razlika u cijenama kuća i stanova tijekom listopada bila je vidljiva u Osijeku i Rijeci. Riječke su kuće bila čak za 28 posto povoljnije od stanova, a u Osijeku je ta razlika iznosila 25,8 posto.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su tijekom listopada kuće  u Zagrebu bile 9 posto povoljnije od stanova, zadarske 2,7 posto, a pulske 2 posto.
Split i Dubrovnik  jedni su od rijetkih gradova u kojima su tijekom listopada kuće bile skuplje od stanova:  u Splitu razlika iznosi 3,2 posto, a u Dubrovniku 4,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>