Kuće jeftinije od stanova

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je najveći mjesečni porast cijena kuća tijekom rujna zabilježen u Dubrovniku i Šibeniku, dok najveći pad bilježe Split i Zagreb.

kupnja-kuce-obitelj-crozilla

Najskuplje kuće za prodaju tijekom rujna oglašavane su u Dubrovniku, Opatiji i Splitu, a najjeftinije u Vukovaru, Bjelovaru i Sisku.
Prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ dubrovačkih kuća na mjesečnoj je razini porasla za 3,4 posto, te je u rujnu iznosila 3727 eura. Šibenik bilježi mjesečni porast cijena od 3,1 posto, a za jedan se metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1346 eura.
Porast cijena kuća, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom rujna je zabilježen u još nekim gradovima na Jadranu kao što su Rijeka (0,5 posto), Zadar (1,2 posto), Umag (1,4 posto) i Senj (2 posto). U Rijeci je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1215 eura, u Zadru 1692 eura, u Umagu 1845 eura, a u Senju 1179 eura.
Splitskim je kućama rujanska cijena bila 2 posto niža no mjesec ranije, a za jedan se tamošnji „kvadrat“ u prosjeku tražilo 2246 eura. Mjesečni pad cijena od 1,3 posto zabilježen je u Zagrebu gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1341 euro.
Niže cijene no mjesec ranije tijekom rujna su zabilježene i Osijeku u kojem su pale za 0,5 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 616 eura.
U Opatiji i Poreču cijene kuća pale su na mjesečnoj razini tek za 0,2 posto, pa se njihova prosječna tražena cijena spustila tek za nekoliko eura: u Opatiji je iznosila 2459 eura, a u Poreču 1784 eura. Jedva zamjetnu promjenu od tek 0,1 posto bilježi Pula gdje je prosječna tražena cijena kuća iznosila 1402 eura.
Rujanske cijene kuća, prema podacima portala Crozilla.com porasle su i u Bjelovaru i Varaždinu. Prosječna tražena cijena varaždinskih kuća porasla je za 1,7 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražio 781 euro. U Bjelovaru se za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo tek 594 eura što je 0,7 posto više no mjesec ranije.

Kuće oko 10% jeftinije od stanova

Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene rujanske cijene „kvadrata“ kuća bile su u prosjeku oko 10 posto niže no cijene stanova.
U većini su gradova kuće bile jeftinije no stanovi, no u pojedinim je gradovima na Jadranu situacija je ipak bila obrnuta. U Poreču, Splitu, Puli i Dubrovniku stanovi su ipak imali nižu prosječnu cijenu „kvadrata“ nego kuće.

cijene-kuca-09-2015-crozilla

Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom rujna 2015., izvor: Crozilla.com

Najveću razliku u cijenama kuća i stanova bilježi Dubrovnik u kojem se za kvadrat kuće tražilo čak 544 eura više nego za kvadrat stana.
Prema rujanskim statistikama portala Crozilla.com u Opatiji su cijene stanova bile čak 478 eura po metru kvadratnom više od cijena kuća. Značajna razlika zabilježena je i u Osijeku gdje je iznosila 355 eura po metru kvadratnom, zatim 294 eura u Varaždinu, te u Zagrebu gdje su cijene kuće bile 266 eura po kvadratu niže od cijena stanova.
Kupci kojima je cijena nekretnine osnovni kriterij, najmanje dvojbe da li kupiti kuću ili stan tijekom rujna imali su u Senju, s obzirom da je prema statistikama portala Crozilla.com u tom gradu razlika između tih vrsta nekretnina iznosila tek 6 eura po metru kvadratnom, u korist kupcima kuća.

Traže se kuće u Samoboru

Tijekom mjeseca rujna na portalu Crozilla.com traženije čak i od zagrebačkih, bile su kuće na području Samobora. Osim u ta dva grada, kuće su se tražile i na području Osijeka, Pule, Zadra, Poreča i Nove Gradiške.
Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za kućama na području Murtera, Zagreba i Malinske na Krku. Stranci koji su tijekom rujna na portalu Crozilla.com pregledavali kuće za prodaju u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Bugarske, Slovenije i Švicarske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>