Kuće i stanovi skuplji no lani

Iako statistika cijena ide u prilog kupnji kuće, stanovi su i dalje je većini kupaca primarna opcija.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene kuća tijekom kolovoza bile oko 6 posto više no u istom mjesecu lani, te oko 9 posto više no 2019. godine. Tražene vrijednosti stanova u prosjeku su oko 3 posto više od lanjskih, a u odnosu na 2019. godinu više su za oko 8 posto, te oko 14 posto u usporedbi s kolovozom 2018. godine.

kuca-prodaja-novac-crozilla-nekretnine-1

Stanovi su tijekom kolovoza na oglasniku Crozilla.com bili skuplji i traženiji no kuće, a razlika u njihovim cijenama u prosjeku je iznosila gotovo 22 posto.

Osjetna je razlika zabilježena u Bjelovaru u kojem su kuće bile oko 45 posto jeftinije no stanovi. Za kvadratni metar tamošnjih kuća, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo tek 436 eura, a za stanove 797 eura.
Prosječna tražena cijena kuće u Osijeku tijekom kolovoza je na oglasniku Crozilla.com iznosila 621 euro po kvadratu, dok se za kvadratni metar stanova u prosjeku tražilo 1025 eura, što predstavlja razliku od oko 39 posto.
Razlika u cijenama osjeti se i u Zagrebu gdje je prosječna tražena cijena stanova u kolovozu iznosila 2273 eura po kvadratu, dok su kuće bile 872 eura jeftinije.
U Varaždinu se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1369 eura, a u Zadru su stanovi na oglasniku Crozilla.com oglašavani po prosječnoj cijeni kvadratnog metra od 2472 eura. U oba su grada kuće bile oko 30 posto jeftinije no stanovi.
Kvadratni metar stana u Šibeniku tijekom kolovoza je u prosjeku oglašavan po 2069 eura, dok se za tamošnje kuće u prosjeku tražilo 349 eura manje.
Po cijeni od 1793 eura po kvadratu oglašavani su riječki stanovi, a za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku se tražilo 1422 eura.

Najskuplji kvadrati na moru

Najskuplji stambeni kvadrati i dalje se nalaze u gradovima diljem obale, a pritom prednjači Dubrovnik kojem je Opatija već lagano za stopama, a kao i obično slijedi ih Split.

kucica-na-plazi-crozilla
Za kvadratni metar stana u Dubrovniku u prosjeku se tražilo 3630 eura, a za kuće gotovo 3 posto manje, odnosno 3523 eura. Visinom cijena blizu mu je i Opatija gdje se za kvadratni metar stana tijekom kolovoza u prosjeku tražilo 3417 eura, dok je tamošnjim kućama kvadrat bio 1012 eura jeftiniji.

Visinom cijena nekretnina pri vrhu se nalazi i Split u kojem se za stan u prosjeku tražilo 3024 eura po kvadratu, dok se za kuće u prosjeku tražilo oko 5 posto manji iznos, a kvadratni metar oglašavan je u prosjeku po 2879 eura.

Jedini grad u kojem su na oglasniku Crozilla.com tražene cijene kuća bile više od cijena stanova tijekom kolovoza je bio Poreč u kojem se za kvadratni metar stanova u prosjeku se tražilo 2242 eura, a za kuće 38 eura više.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>