Kuće 11 posto jeftinije od stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom 2015. bile 0,3 posto niže no tijekom 2014. godine.

zemljista-crozilla
Najjeftinije kuće lani su putem portala Crozilla.com oglašavane u unutrašnjosti, a njihove su prosječne cijene u većini gradova bile ispod 1000 eura po metru kvadratnom. S druge strane, najskuplje kuće nalazile su se na područjima uz more, a takvima su prosječne oglašavane cijene mahom bile četveroznamenkaste.
U Vukovaru je, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom 2015. godine prosječna tražena cijena kuće iznosila tek 514 eura po metru kvadratnom. Niske cijene zabilježene su i u Bjelovaru u kojem se za „kvadrat“ kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražio 581 euro, te u Sisku gdje je prosječna cijena iznosila 608 eura.

Daleko skuplje bile su kuće na Jadranu, a najviše su cijene zabilježene u Dubrovniku gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3726 eura. Cijene „kvadrata“ kuća više od prosjeka zabilježene su još i u Opatiji, gdje se su iznosile 2404 eura, i Splitu u kojem su oglašavane po prosječnoj cijeni od 2230 eura.

Grad Zagreb se po pitanju cijena kuća našao u zlatnoj sredini, naime, prosječna tražena cijena od 1271 euro po metru kvadratnom, koliko je lani iznosila prema podacima portala Crozilla.com, bila je viša no u ostalim gradovima kontinentalnih područja, ali i ujedno i niža no u brojnim gradovima na moru.

cijene-kuca-2015-crozillaGraf: Prosječne tražene cijene kuća tijekom 2015. godine, izvor: Crozilla.com

Što kupiti: kuću ili stan?

Iako su njihove cijene tijekom prošle godine više bile no cijene kuća, statistike oglasnika Crozilla.com pokazale su kako su stanovi ipak bili traženiji.
Od grada do grada razlikovale su se cijene kuća i stanova, no u prosjeku su kuće bile oko 11 posto jeftinije od stanova.

Čak 20 posto, odnosno, 319 eura po metru kvadratnom tijekom 2015. godine bile su prosječne tražene cijene kuća u Zagrebu niže no cijene stanova.
Prema podacima Crozilla.com najveće razlike u cijenama „kvadrata“ lani su zabilježene u gradovima gdje su cijene najviše: u Opatiji i Dubrovniku. Za kuću u Dubrovniku trebalo je izdvojiti čak 577 eura po metru kvadratnom više nego za „kvadrat“ stana, dok je u Opatiji situacija bila obrnuta. Tamo su, naime, kuće u prosjeku bile jeftinije od stanova za 547 eura po metru kvadratnom.

Najmanje razlike u oglašavanim cijenama, tek dvadesetak eura po metru kvadratnom, zabilježene su u Senju, gdje su kuće bile jeftinije no stanovi, i Poreču u kojem su cijene kuća u tom iznosu bile više od cijena stanova.

cijene-kuca-stan-2015-crozillaGraf: Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom 2015. godine, izvor: Crozilla.com

Kuće u Zagrebu lani su bile najtraženije

Kada je riječ o kućama za prodaju lani su se putem oglasnika Crozilla.com najviše pretraživale one u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Puli, Rijeci, Varaždinu i Samoboru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>