Kuća ili stan? Korona virus mijenja i sliku potražnje

Cijene kuća oglašavanih putem Crozilla.com u brojnim gradovima bilježe tek minimalna mjesečna odstupanja, dok na godišnjoj razini bilježe porast od 1,7 posto.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su kuće tijekom travnja u prosjeku bile oko 24 posto jeftinije nego stanovi, a najveća razlika u njihovim cijenama zabilježena je u Opatiji i Zagrebu.
U Opatiji se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2247 eura, dok su cijene tamošnjih stanova bile čak 987 eura više. U Dubrovniku je ta razlika iznosila 745 eura, u Zadru 681 euro, a u Šibeniku 664 eura.

kuca-stan-crozilla-travanj-2020

Prosječne tražene cijene kuća i stanova oglašavanih u travnju 2020. na Crozilla.com

Osjetne razlike u cijenama i u unutrašnjosti

Velika razlika u cijenama zabilježena je i u Zagrebu. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene zagrebačkih kuća u prosjeku oglašavane po 1361 euro što je čak 774 eura po kvadratu jeftinije od tamošnjih stanova.
U Varaždinu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 752 eura, a taj je iznos 508 eura niži od cijene kvadrata tamošnjih stanova. Razlika od 371 euro po kvadratu zabilježena je u Osijeku, a za kvadratni metar kuća u prosjeku se tražio 601 euro.

Zbog izolacije porasla potražnja za ovim nekretninama

Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Samobor i Pula – gradovi su u kojima se tijekom travnja najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Osim domaćih, za kućama su interes pokazivali i potencijalni strani kupci od kojih su „u prvim redovima“ bili oni iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH. Strance, pak, prvenstveno zanimaju kuće na moru, a pritom su najtraženije bile one u Crikvenici, Poreču, Viru, Zadru i Krku.

Globalna pandemija korona virusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama. Više kvadrata, u takvim razdobljima predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica.
Ivana Čikić iz zagrebačke agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. za oglasnik Crozilla.com rekla je kako je, kada se govori o prodaji nekretnina, korona virus i kod njih promijenio sliku potražnje.

„Klijenti nas zovu za nekretnine niže vrijednosti: građevna zemljišta za gradnju obiteljske kuće, vikendice, odnosno kuće za odmor koje kupci planiraju urediti za trajno stanovanje.“ – rekla je Čikić za Crozilla.com te dodala: „Kuće više vrijednosti koje smo prethodno prodavali, i to vrijednosti oko stotinjak tisuća eura su sada stavljene postrani. Vjerojatno kupci za takve nekretnine čekaju novi val subvencija preko APN-a. Nije do kraja jasno jesu li ove promjene nastale zbog korona virusa ili zbog najavljenih subvencija za rujan.

Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o. za oglasnik Crozilla.com rekao je kako se nekretnine kupuju i dalje, ali je dinamika dosta manja jer su kupci oprezniji. „Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>