Kompromis kod cijene najma stana odigrao značajnu ulogu

Od svih zagrebačkih naselja, prema podacima Crozilla.com., najviše se cijene Centar, Trešnjevka i Jarun.

Potreba za najmom stana u Hrvata najučestalija je u ovim gradovima i županijama, slijedećim redoslijedom: grad Zagreb, Split, Zagrebačka županija, Zadar, Osijek, Istarska županija i Dubrovnik. Gledamo li od početka 2010. godine najviše stranih posjetitelja zainteresiranih za najam stanova dolaze iz Austrije, BiH, Francuske, Njemačke i Švicarske.

Prosječne cijene stanova u Zagrebu

Prema podacima Crozilla.com. mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u prosjeku  iznosi 286 eura. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 401 euro što je 2,7 posto manje nego li u travnju. Tražite li stan čija je kvadratura između 60 i 80 metara,  cijene se kreću oko 522 eura.

Cijene najma u eurima po zagrebačkim naseljima  za kolovoz 2010.

Grad/naselje 20-40 m2 40-60 m2 60-80 m2
Zagreb 286 401 522
Zapad 275 398 517
Istok 272 395 568
Novi Zagreb 281 312 393
Centar 315 500 608

Najskuplji centar, među najjeftinijima Novi Zagreb

Po pitanju cijene najma, važno je reći da nema značajnih promjena gotovo u svim zagrebačkim naseljima. Izdvajaju se jedino naselja u zapadnom dijelu grada pošto su cijene svih kvadratura stana, u odnosu na travanj, dosljedne padu.
U centru grada stanovi su po običaju naskuplji, no većina će se usredotočiti na one koji su među jeftinijima s obzirom na to da je rujan mjesec intenzivne potrage za što povoljnijim stanovima.

Stanovi većih kvadratura

U kolovozu su se stanovi  kvadrature od 80 do 120 metara kvadratnih u samom središtu Zagreba mogli  iznajmiti po cijeni koja u prosjeku iznosi  1011 eura. Cijene najma  stanova  ekstremnijih kvadratura, onih od 120 do 200 metara četvornih, kreću se oko 1500 eura. Ta se cijena na prvi pogled može učiniti previsokom i nerealnom za naše uvjete, no nije ukoliko troškove podijelite s više sustanara.
– “Prije nekoliko je mjeseci cijena najma osjetno pala i do danas se s cijenama ne ide prema gore. Izgleda da je kompromis između vlasnika stanova i podstanara bingo pogodak u vrijeme kada ni jednima ni drugima nije lako.” – komentirala je Ivana Beljan s Crozilla.com. i nadodala kako će cijene sigurno malo skočiti u rujnu i listopadu zbog studenata koji nemaju smještaj u Zagrebu. – “Vlasnici stanova će željeti iskorisiti taj trenutak i profitirati, no nakon toga vala cijene će se vratiti na staro.” – zaključila je Beljan.

Što kaže najmodavac, a što najmoprimac?

Porazgovarali smo s jednim najmodavcem i s jednim najmoprimcem kako bismo što bolje sagledali oba aspekta.
A.V. je najmodavac u potpunosti uređenoga stana od 20 metra kvadratnih u strogom centru grada. Prije krize za taj je stan bez ikakvog pregovaranja s potencijalnim podstanarom  mogao dobiti 2500 kn. Cijena najma toga stana danas je 2050 kn i po T.V. više je nego povoljna, jer podrazumijeva sve režije uključujući i priključak za telefon i Internet. Uz suglasnost podstanara, kod telefonskog je operatera uredio da račun dolazi na ime i prezime podstanara radi opreza. – “Nerijetko se događa da s dolaskom velikog računa za telefon i nabijenim gigama podstanar nestane i ukoliko se najmodavac ne osigura pologom za stan, može se naći na velikom gubitku.” – rekao je T.V..
S.S. je podstanar u stanu od 50 metara kvadratnih na Bornogaju. Za mjesečni najam još prošle godine cijena je iznosila 2100 kuna + režije. Prije nekoliko mjeseci se s vlasnikom stana uspio dogovoriti za čak 400 kn manju cijenu najma pod uvjetom da od režija plaća i pričuvu koju je prije podmirivao vlasnik. Prema njegovim riječima, cijena najma toga stana i dalje je visoka, ali je opet dosta povoljnija od kredita kojeg bi trebao otplaćivati dugi niz godina. Ovo mu je treći put da se seli u posljednje dvije godine, jer vlasnici prijašnjih stanova nisu ispoštivali dogovor koji su imali. S.S. zato najviše zamjera potpisivanje internog ugovora koji ni jednoj ni drugoj strani ništa ne garantira, ali zna da je legalno iznajmljivanje u našoj državi utopija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>