Kolovoz donio pad cijena kuća i građevinskih zemljišta

Prema dobivenim statističkim podacima portala Crozilla.com, oglašavane cijene kuća i građevinskih zemljišta i dalje bilježe blagi pad vrijednosti.
Tijekom kolovoza je na portalu Crozilla.com najveća potražnja bila za, kako kućama, tako i zemljištima na području Zagreba, Zagrebačke županije, zatim Zadarske, Splitsko- dalmatinske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije.

Cijene zemljišta

Tijekom kolovoza cijene građevinskih zemljišta bile su za 0,2 posto niže nego mjesec ranije. Županije u kojima je promjena cijene građevinskih zemljišta bilježila pozitivan predznak su Splitsko-dalmatinska , gdje je cijena porasla za 3,5 posto, pa je jedan građevinski metar kvadratni iznosio 178 eura,  te Istarska županija u kojoj  su cijene građevinskih zemljišta iznosile 93 eura po metru kvadratnom, što je 4,5 posto više nego mjesec ranije.
Najveću promjenu bilježe građevinska zemljišta smještena na području Primorsko-goranske županije gdje je zabilježen pad cijene od 4,9 posto tako da prosječna cijena iznosi 98 eura po metru kvadratnom.
Pad cijene od 1,1 posto bilježe zemljišta grada Zagreba  gdje u prosjeku treba izdvojiti 180 eura za jedan metar kvadratni.  Zagrebačka  županija bilježi pad cijene od 1,4 posto pa prosječna cijena građevinskog zemljišta iznosi  tek 71 euro po metru kvadratnom.
Cijena građevinskog zemljišta u Zadarskoj  županiji u odnosu na srpanj  bilježi pad od 1,6 posto, što znači da je prosječna cijena metra kvadratnog  u kolovozu iznosila 123 eura.

Prosječna cijena građevinskih zemljišta, usporedba cijena  srpanj/kolovoz 2011.

Cijene kuća

Cijene kuća tijekom kolovoza  na godišnjoj su  razini zabilježile pad.
Tako promjena cijene u većini gradova  bilježi negativan predznak, no jedini grad u kojem su prosječne  oglašavane  cijene bile  više nego lani u istom razdoblju je Split. Tamošnje su cijene kuća tijekom kolovoza bile čak 37,6 posto više nego lani, a prosječna oglašavana cijena jednog metra kvadratnog  iznosila je 2323 eura, što je za 4,5 posto niže nego  mjesec ranije.
Porast cijena kuća na mjesečnoj razini bilježi grad Osijek u kojem je za jedan metar kvadrati tijekom kolovoza  bilo potrebno izdvojiti 741 euro, što je 0,6 posto više nego prošli mjesec, ali 4 posto manje nego lani u istom razdoblju. Tijekom kolovoza najveći  je pad cijena kuća na godišnjoj razini zabilježen na području Pule, gdje  su cijene bile za  8,3 posto niže nego lani u istom razdoblju, no  0,2 posto više nego li u srpnju.
Zadarske su kuće tijekom kolovoza zabilježile pad cijena kako na mjesečnoj, tako i na godišnjoj razini: 0,9 posto bile su povoljnije nego u srpnju, a 4,5 posto povoljnije nego u istom razdoblju lani.
Cijene zagrebačkih kuća, prema podacima portala Crozilla.com bilježe jedva zamjetan  pad, a on iznosi 0,2 posto na mjesečnoj, te 1,2 posto na godišnjoj razini.
U prethodno navedene cijene  kuća uračunata je i okućnica.


Kuća ili stan? Selo ili grad?

Prosječna je tražena cijena stana  6,5 posto viša nego cijena kuće s okućnicom. Tijekom kolovoza u većini je gradova cijena stana bila viša nego li  cijena kuće, no naravno postoje i iznimke.
U gradovima na Jadranu  turistima je kupnja kuće za odmor  ipak primamljivija no kupnja stana, stoga su u nekim tamošnjim  mjestima tijekom ljetnih mjeseci  kuće ipak skuplje no stanovi, a tijekom kolovoza  Zadar i Split bili su  pravi primjeri. Cijene kuća tijekom kolovoza bile su više no cijene stanova – u Splitu za čak 8,4 posto, a u Zadru 6,2 posto. Dakle, pretvoreno u eure: jedan  kvadratni metar stana u Splitu je 195 eura povoljniji nego metar  kvadratni kuće, a u Zadru je ta razlika 102 eura po metru kvadratnom.
Najveća razlika u cijenama kuće i stana tijekom kolovoza bila je vidljiva u Osijeku, gdje je za stan bilo   potrebno izdvojiti čak 29 posto veću svotu nego li za kupnju kuće s okućnicom, odnosno, tamošnji  metar kvadratni  stana za 215 eura je skuplji nego kvadrat kuće. U Zagrebu je ta razlika 11 posto, odnosno 176 eura razlike za jedan metar kvadratni, a u Puli 7 posto – što pretvoreno u eure daje razliku od 99 eura za metar kvadratni.

Gospodarska je kriza  natjerala gotovo svakog građanina republike Hrvatske da dobro razmisli o svakoj kuni koju daje iz svog novčanika. Pritisnuti tim teretom građani su prisiljeni živjeti nešto skromnijim načinom života, te i ako se odlučuju na kupnju nekretnine paze da potroše što je moguće manje novca. Stoga se već neko vrijeme osjeća trend odlaska dijela stanovništva iz grada u prigradska naselja gdje kupuju  vikend-kuće i prenamjenjuju ih za stanovanje. Trend preseljavanja iz urbanih sredina u vikendice do prije koju godinu bilo je rezerviran za umirovljenike željne mira i prirode, no danas su tome trendu podlegle i mlađe obitelji  koje si zbog nedostatka financijskih sredstava  ne mogu priuštiti kupnju nekretnine  u gradu.  Kuće koje su nekoć njihovim roditeljima ili bakama i djedovima služile kao vikendice za odmor od gradske vreve, mladim obiteljima danas postaju mjesta za život.
Kupnjom i prenamjenom  vikend-kuća u mjesto za život, vlasnici  imaju višestruku dobit jer su kuće na periferiji mnogo povoljnije od onih u gradu, pa za iste novce  dobiju mnogo  više prostora.  Tako se trend življenja u gradu kompenzira brojem kvadrata, ali i uštedom značajnijih svota kod kupnje nekretnine u suburbanim mjestima.

Komentari
  1. 8 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>