Kina: gradi se deset milijuna novih stanova

Kao reakciju na pritužbe građana da su cijene nekretnina previsoke, kineska vlast odlučila je izgraditi 10 milijuna novih stanova — po prihvatljivijoj cijeni.

U siječnju su cijene novih stanova porasle u 68 od 70 gradova koje je vlada uzela kao uzorak. Taj novi trošak dio je obećanja da će biti sagrađeno 36 milijuna jeftinih stanova u sljedećih pet godina – piše business.hr.

Veliki rast cijena nekretnina izazvao je zabrinutost da bi to moglo izazvati novi mjehur. Vlast je zabrinuta da bi špekulanti, ako ih se ne kontrolira, mogli podići cijene još više. Cilj je odgoditi kupnju stanova onima kojima “ne gori pod nogama” i ne moraju novi dom imat odmah.

Gradovi poput Šangaja i Chongqinga uveli su pak poseban porez na kupnju druge nekretnine kako bi smanjili profit prodavačima. Taj porez na nekretnine godišnje će iznositi između 0,4 i 1,2 posto, ovisno o vrijednosti nekretnine.

Chris Hogg, BBC-jev dopisnik iz Kine, kaže kako je obiteljima u kineskim gradovima sve teže kupiti čak i manji stan. Vlada je stoga reagirala mjerama kojima bi suzbila špekulante, otežavši kupnju druge nekretnine. Građevinari se već žale da će plan da se sagrade toliki stanovi koji će građanima biti cjenovno prihvatljivi nagristi njihovu zaradu.

Izvor: www.business.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>