Kakve se nekretnine stvarno prodaju?

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako bi se prodaja nekretnina koje su trenutno izrazito tražene mogla podijeliti u nekoliko kategorija: nekretnine za stanovanje, zatim za turizam i ekskluzivne ponude.

Prema podacima portala Crozilla.com, u segmentu nekretnina za stanovanje najtraženiji su dvosobni i trosobni stanovi s površinama oko 50-60 metara kvadratnih. Kada je riječ o nekretninama koje se koriste u turističke svrhe, trenutni su „hit“ manji stanovi u starim gradskim jezgrama koji se stavljaju u pogon za kratkoročni najam, a osim na obali, traženi su i u Zagrebu.
Cijene nekretnina na Jadranu kreću se proporcionalno s blizinom mora: cijena je veća što je nekretnina bliža obali, a i sam pogled na more može podići cijenu. Velika potražnja vlada upravo za dobrim ponudama kao što su kuće uz more. Ekskluzivne nekretnine poput kvalitetnih kuća u prvom redu uz more vrlo su tražene, no upravo takvih kronično nedostaje, stoga se vrlo lako prodaju bez obzira na visoku cijenu.

prodana-kuca-crozilla

Najviše se prodaju dvosobni stanovi

Mnogi su prodavatelji na oglasniku Crozilla.com označili nekretnine kao prodane ili iznajmljene, a tijekom travnja se najveći broj takvih oglasa, preko 70 posto, odnosio na stanove, a zatim oko 24 posto na kuće.
Stanovi koji su na Crozilla.com tijekom travnja označeni da su prodani imali se oglašavane cijene između 500-2292 eura po metru kvadratnom, a prosječna tražena cijena iznosila im je 1293 eura. Prodavali su se stanovi s površinama od 20 do 160 metara kvadratnih, no najčešće oni od oko 60 metara kvadratnih. Stanovi s dobrim rasporedom prostorija uvijek su traženi, a tijekom travanja, oznaku da su prodani na oglasniku Crozilla.com dobilo je najviše dvosobnih i trosobnih stanova – pretežno se radilo o onima na moru.

Tražene su kuće na moru

Kada je riječ o kućama, istraživanje portala Crozilla.com pokazalo je kako se najviše prodanih nalazi u gradovima na moru. Prodavale su se kuće površina između 85 i 300 „kvadrata“, najviše one od oko 155 metara kvadratnih.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom travnja prodane kuće s oglašavanim cijenama između 29.000 i 1.400.000 eura, najčešće one s cijenom od oko 200.000 eura. No, valja imati na umu kako oglašavana cijena najčešće nije ona po kojoj se nekretnina na koncu i proda, već se gotovo uvijek dodatno spušta.

Potražnja za vjetroelektranama

„Na području Like i Ličko-senjske županije najviše se trguje sa manjim kućama, stanovima, apartmanima i obiteljskim gospodarstvima ( kuća, staja, vrt, voćnjak, oranice). Najveća je potražnja za kućama s više zemlje. Bilježimo i značajan broj mladih obitelji koji iz velikih gradova idu u manje gradove poput Otočca, Gospića, Brinja, Lovinca…“ – za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, prokurist agencije LIKA NEKRETNINE d.o.o..
„Moglo bi se reći da se tržište nekretnina probudilo bez obzira na najavu uvođena poreza na nekretnine, a svakim danom interes za kupnju je veći.“ Bižanović dodaje kako je problem ponuda koja je vrlo mala, kao i neuredno vlasništvo nekretnina, pa se one s urednom dokumentacijom brzo prodaju.
„U zadnje vrijeme imamo potražnje za vjetroelektranama koje u su radu i slobodnim poljima s urednom dokumentacijom. Stranac je voljan i skuplje platiti samo da ne čeka nekoliko godina da riješi dokumentaciju i da počne raditi.“

Stranci tek dolaze

Poznato je da velik broj stranaca kupuje nekretnine na području Hrvatske, najčešće u onim mjestima u kojima ljetuju. Statistike oglasnika Crozilla.com pokazale su kako su se stranci tijekom prošle godine, za naše nekretnine najviše raspitivali tijekom mjeseca lipnja. To je, naime, bio mjesec u kojem su Nijemci, Austrijanci i Švicarci putem portala iz grupacije Immowelt poslali najveći broj upita za nekretnine sa oglasnika Crozilla.com. Ponovi li se takva situacija i ove godine, možemo očekivati da je razdoblje pojačane prodaje nekretnina tek pred nama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>