Kakve se kuće najčešće kupuju?

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su cijene kuća tijekom veljače zabilježile pad vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.


Crozilla-cijene_kuca
Porast cijena kuća zabilježen je tek u gradovima na Jadranu, a najviše su porasle cijene u Umagu (2,4 posto) i Dubrovniku (1,4 posto). Najskuplje su kuće tijekom veljače oglašavane na moru, a najviše cijene, te ujedno i najveći godišnji porast od 6,7 posto bilježi Dubrovnik gdje se za metar kvadratni tražilo čak 3764 eura.
U odnosu na siječanj cijene kuća su tijekom veljače bile 0,9 posto niže, a pritom je najveća razlika zabilježena u Sisku (-7 posto) i Bjelovaru (-4,1 posto). Oba grada ujedno bilježe i niže cijene nego u većini drugih gradova. U Sisku se tako za jedan metar kvadratni s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 437 eura, a u Bjelovaru 492 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene cijene kuća u Zagrebu su tijekom veljače iznosile 1246 eura po metru kvadratnom što je 2,7 posto manje no tijekom siječnja, ali ujedno i 1,7 posto manje no lani u istom mjesecu.

Da su cijene kuća u padu potvrdio je i Ante Gašpar iz agencije Opereta d.o.o., te za portal Crozilla.com dodaje i kako se do kraja godine očekuje se stabilizacija cijena, ali i porast potražnje.

Kuće 13% jeftinije od stanova

Oglašavane kuće na portalu Crozilla.com tijekom veljače imale su preko 13 posto niže prosječne cijene no stanovi.

Kuće su bile jeftinije u većini gradova, izuzev nekih na moru poput Zadra, Poreča, Pule i Dubrovnika gdje su cijene stanova ipak bile nešto više. Prema podacima portala Crozilla.com u Dubrovniku su cijene kuća bile gotovo 22 posto više od cijena stanova, a razlika pretvorena u novac iznosi 672 eura po metru kvadratnom.
Jedan od gradova u kojem su stanovi bili znatno skuplji nego kuće, čak preko 20 posto, je Opatija u kojoj je zabilježena razlika u cijenama iznosila 591 euro po metru kvadratnom. Osjetna razlika je tijekom veljače zabilježena i u Varaždinu gdje su cijene stanova bile gotovo 35 posto, odnosno 382 eura po metru kvadratnom više od cijena kuća.
Kuće koje su tijekom veljače putem portala Crozilla.com oglašavane na području Zagreba bile se jeftinije od stanova za 367 eura po metru kvadratnom, što daje razliku od gotovo 23 posto.

cijene-kuca-stan-02-2016-crozillaGraf: Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom veljače, izvor: Crozilla.com

Brojni kupci nekretnina imaju dvojbe da li kupiti kuću ili stan. Kuća nudi više slobode i privatnosti, kao i veću samostalnost kod odlučivanja o bitnim pitanjima, poput primjerice uređenja, održavanja i adaptacija. No, unatoč tome, stanovi se, zbog mnogih drugih prednosti ipak traže više nego kuće.
Ante Gašpar kaže kako su stanovi traženiji od kuća jer su one uglavnom prevelike, smještene su na manje atraktivnim lokacijama, a ujedno još uvijek imaju visoke cijene, te dodaje: „Jeftinije su ako se gleda po kvadratu, ali je malo kuća(za adaptaciju) u zoni tramvaja po cijeni do 100.000 eura ili novije do 250 000 eura, što kupci najčešće imaju i kupuju.“

Kuće u Zagrebu najtraženije

Putem portala Crozilla.com tijekom veljače su se najviše pretraživale kuće na području Zagreba, Osijeka, Zadra, Poreča i Rijeke. Potencijalni strani kupci najviše su gledali oglase za prodaju kuća u Zagrebu, Zadru, Vodicama, Makarskoj te na Krku i u Trogiru.

Kada je o Zagrebu riječ, u agenciji Opereta d.o.o. kažu kako se najviše kupuju kuće u širem centru i na zapadnom dijelu grada, bitno je da su u zoni tramvaja i na ne previše brdovitom području.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>