Kako u krizi prodati nekretninu?

Prodaja nekretnina nipošto nije brz niti lagan posao, posebice kada se odvija u jeku gospodarske krize.
stanovi Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo nezavidnog stanja na tržištu nekretnina, no potreba za vlastitim domom jedna je od elementarnih, stoga kupaca uvijek ima, a prodavatelj mora pronaći način da dođe do njih. Potrebno je, u moru neprodanih nekretnina, izdvojiti vlastitu i učiniti da i drugima „zapne za oko“.

Agencija za nekretnine iz Sesveta DOM EKSPERT d.o.o. donosi savjete koji mogu učiniti da kupac obrati dodatnu pozornost baš na vašu nekretninu.
Realna cijena je prvi korak
U najvećem broju slučaja cijena je, uz lokaciju, osnovni kriterij kod kupnje nekretnina, stoga je formiranje realne cijene prvi korak kod stavljanja nekretnine na prodaju.
Gotovo svaki vlasnik nada se da će pri prodaji svoje nekretnine dobiti više novca no što ona vrijedi. Međutim, treba imati na umu da će nerealna cijena odbiti kupce, a uzrokovati produljeno vrijeme prodaje. Prodavatelji bi se za početak trebali raspitati o prosječnim cijenama po kojima su u blizini prodane slične nekretnine, a takvu informaciju mogu dobiti od agenata za posredovanje nekretninama..


„Čisti papiri“

Nesređena dokumentacija mnogo je puta bila razlog odustajanja od kupnje.
Ukoliko nekretnina nema svu potrebnu dokumentaciju ili vlasništvo nije čisto, prodavatelj već u startu mora računati na nižu prodajnu cijenu, a u nekim je slučajevima takvu nekretninu i nemoguće prodati.
Sama pomisao kupca na mogućnost dugotrajne borbe s administracijom (čak i unatoč nižoj cijeni nekretnine) već na prvu pomisao postaje odbojna. Stoga bitno je dotjerati vlasničku dokumentaciju, već i prije početka prodaje.


Bitan je prvi dojam

Prvi dojam nerijetko je presudan i kod kupnje nekretnine. Kupci se danas, možda više no ikada, hvataju za sitnice koje se pretvaraju u bitan faktor kod odlučivanja o kupnji.
Bitno je omogućiti kupcu da se osjeća ugodno kao u vlastitom domu, stoga prilikom prezentiranja kupcima, stan mora biti uredan, čist, ugodnog mirisa, topao i osvijetljen. Kako bi se stekao dojam većeg prostora potrebno je ukloniti sve nepotrebne predmete i višak namještaja. Preporuča se obaviti sitne popravke i ispraviti sve nedostatke.
Mnogo je situacija u kojima su prethodni čimbenici bili odlučujući kod odabira nekretnine, a Ivana Vukoje iz agencije DOM EKSPERT d.o.o opisuje kako je kupcima često presudan onaj prvi dojam. Tako kupci stanova na području Sesveta često zbog sitnica odustaju od kupnje, ali i gledanja same nekretnine. „Neočišćeni prozori, paučina, ostaci građevinskog materijala ili primjerice boce piva često su bili razlozi koji su potencijalne kupce odbili od danjeg zanimanja za novosagrađene stanove koje smo prodavali.“ – dodaje Vukoje.

Bitan je i vanjski izgled
Vanjski izgled nekretnine prvo je što potencijalni kupac vidi, stoga je bitno urediti okućnicu, pokositi travu i omogućiti nesmetan pristup nekretnini.
Iz agencije DOM EKSPERT d.o.o. navode situaciju u kojoj su u istom razdoblju prodavali stanove u različitim zgradama u zagrebačkim Sesvetama: „U prvoj je vlasnik uredio okućnicu i od snijega očistio sve prilaze, dvorište i parking – to je dalo dojam održavane i uredne nekretnine, stoga su potencijalni kupci rado obilazili te stanove koji su u konačnici i rasprodani. U drugoj zgradi, vlasnik nije pridavao veliku važnost temeljitom čišćenju snijega dalje od prilaza, rolete na stanovima držao je spuštene što je djelovalo prilično hladno i zapušteno, pa kupci nisu imali volje obilaziti ih, tako da je prodaja tih stanova bila otežana.


Pustite agenta da obavi svoj posao!

Pad kupovne moći građana, porast nezaposlenosti, nesigurnost za radna mjesta i visoke kamatne stope na stambene kredite ostavili su trag na tržištu nekretnina, no postoji još jedan čimbenik koji „koči“ prodaju, a to su sami vlasnici nekretnina.
Ivana Vukoje iz agencije DOM EKSPERT d.o.o. iz zagrebačkih Sesveta rekla je kako vrlo često sami prodavatelji, pokušavajući istaknuti prednosti, uspiju otkriti nedostatke, te odgovore kupca od kupnje njihove nekretnine, te dodaje: „Ako prodavatelj uzme agenciju za nekretnine, najbolje je da prodaju u potpunosti prepusti njima, jer vrlo često sam prodavatelj ugrozi prodaju.“
Kupac bi trebao neometano i opušteno razgledati nekretninu, a upuštanje u nepotrebne razgovore kao i nametljivost prodavatelja u želji da kupcu prezentiraju baš sve pozitivne strane nekretnine najčešće stvara kontraefekt zbog kojeg mnogima splasne interes za kupnjom.
Dakle, ukoliko je prodavatelj angažirao agenciju za nekretnine, bitno je pustiti agenta da sam vodi kupce u stan.

Za razliku od zlatnog vremena prije dolaska krize kada se tražio „stan više“ i kada su prodavatelji imali glavnu riječ, danas je situacija sasvim obrnuta. Kupac je postao „tražena roba“. U skladu s recesijom i kriznim razdobljem u kojem se nalazimo, svatko želi za svoj novac maksimalno, pa su tako i potencijalni kupci postali zahtjevniji, znaju što žele i znaju da danas za svoj novac mogu dobiti više. Zato se vlasnici moraju dodatno potruditi kako bi privukli pozornost kupaca na svoju nekretninu.
Prije nekoliko godina potražnja je premašivala ponudu, a nekretnine su se prodavale usprkos visokim cijenama. Danas kada su cijene drastično pale, pao je i broj kupaca, no oni koji kupuju svjesni su svog položaja, te slobodno možemo reći da pri kupnji traže „all inclusive tretman“ koji uključuje sve: od uredne vlasničke dokumentacije i osiguranog parkirališnog mjesta, do kvalitetnog, čistog i urednog stana na dobroj lokaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>