Kako se kreću cijene smještaja u sezoni?

Dvoumite li se još uvijek gdje bi bilo najbolje provesti godišnji odmor, Crozilla.com Vam donosi korisne informacije.
Sigurno ste se pitali gdje biste i u kojem vremenskom razdoblju mogli profitirati makar s cijenom turističkog smještaja. Odavno je poznato da su neka mjesta na Jadranu u sedmom mjesecu skuplja nego u osmom i obrnuto. Stoga je od velike važnosti da si postavite prioritete i odlučite što Vam je važnije: da se negdje odmarate dok je sezona u punom jeku, primjerice zbog zabave ili Vam je možda ugodnije provesti godišnji odmor u vrijeme kada su gužve manje, a cijene turističkih smještaja isplativije.

Cijene u srpnju
Prema podacima portala Crozilla.com u sedmom je mjesecu povoljnije ljetovati na Hvaru, Malom Lošinju, u Crikvenici, Opatiji, Umagu, Poreču, Trogiru i Vodicama. Od svih nabrojenih mjesta, ona najjeftinija su Poreč i Vodice u kojima je za noćenje potrebno izdvojiti 12 eura po osobi. Na otoku Hvaru cijene noćenja kotiraju visokih 27 eura, no najskuplja je ipak Opatija koja drži cijenu noćenja od čak 33 eura po osobi.

I dok je domaćim posjetiteljima, prema analizi podataka portala Crozilla.com, Hvar i dalje jednako atraktivan i zanimljiv bez obzira na visoku cijenu, taj je otok stranim posjetiteljima tek na dvadesetom mjestu gledano po mjestima za koja pokazuju najveći interes. Osim susjeda iz BiH, Slovenije i Srbije, smještaj na tom otoku traže Englezi, Arapi, Šveđani i Amerikanci. Ovoga puta TOP 20 stranih posjetitelja ne čine niti Dubrovnik gdje noćenje stoji 21 eura po osobi niti Opatija u kojoj je noćenje 33 eura. Ta dva grada ne privlače masu stranih turista, ali su zanimljivi onima s „dubljim džepom“ kao što su Amerikanci, Kanađani, Švicarci i već udomaćeni Nijemci.

Cijene u kolovozu
U kolovozu se pak najviše isplati ljetovati na Cresu, Pagu, u Omišu, Puli, Makarskoj i Splitu. Za 13 eura po danu jedna će si osoba moći priskrbit smještaj na Pagu, a za 14 eura u  Makarskoj, Omišu i Puli. U gradu Splitu noćenje stoji 17 eura, a na otoku Cresu 19 eura po osobi.
Domaći posjetitelji smještaj najviše traže na na otocima Krku, Korčuli, Braču i Cresu,  zatim u Primoštenu, Zadru, Vodicama.

Dr. sc. Mikulić daje prognozu za 2011.
U današnje se doba dešava paradoks: s jedne strane najmodavci ulažu u turistički smještaj, imaju razumijevanja za teško financijsku situaciju, trude se ugoditi svojim gostima i izaći im u susret koliko god mogu, a ugostitelji pokušavaju zgrnuti što veći novac pošto-poto.

Na to se nadovezala i Ivana Beljan s portala Crozilla.com koja kaže: “Najveći postotak budžeta za ljetovanje ipak nije za smještaj. Zapitajte se samo koliko morate izdvojiti za gorivo, cestarinu, trajekt ili pak ručak u restoranu? Jednostavnom računicom možemo zaključiti da ćete, primjerice za jednodnevni  smještaj potrošiti manje novaca nego li za obiteljski ručak.”- komentirala je Ivana Beljan.

Dr. sc. Josip Mikulić s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu podijelio je s nama svoje cijenjeno mišljenje o turističkoj ponudi i rekao kako vidi budućnost u tom segmentu: „Ono što smatram velikom opasnošću za nadolazeću sezonu(2011.) je „nabijanje cijena“ od strane ugostitelja u svrhu kompenziranja pada prometa ove sezone. O tome se već pojačano izvještavalo u medijima. Iako mi je ovaj potez razumljiv sa stajališta privatnika koji svojim biznisom prehranjuju svoje obitelji, s podizanjem cijena treba biti jako oprezan, a radikalne promjene bi svakako trebalo izbjegavati. Razlog zašto ovakva praksa može biti jako štetna je vrlo jednostavna, a to je što će ovogodišnji turisti „pohraniti informacije o cijenama u svoju memoriju“ i ugraditi ih u svoje odluke o ponovnom dolasku iduće godine. A tu će onda biti presudno jesmo li ove godine turistima pružili više ili manje nego što su oni nama platili za njihovo ljetovanje i doživljaje.“ –  zaključio je dr. sc. Mikulić.

Grafički prikaz cijena noćenja u eurima po osobi diljem Jadrana

Cijene turističkog smještaja u sezoni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>