Kako se kreću cijene poslovnih prostora?

Crozilla.com donosi pregled cijena različitih vrsta poslovnih prostora u nekoliko većih gradova.

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od osnovnih potreba većine građana, stoga je potražnja za kupnjom ili najmom nekretnina za stanovanje uvijek aktualna. No, kada je riječ o komercijalnim nekretninama, možemo reći kako potražnja za njima nije toliko „široka“ jer se za kupnju ili najam poslovnih prostora odlučuju tek oni građani koji se bave određenim poslovima.
Naravno, potražnja i za takvim nekretninama postoji, a tijekom veljače putem oglasnika Crozilla.com većinom su se pretraživali poslovni prostori u Zagrebu, a zatim i oni na Jadranu.

ured-crozilla

Uredi i ordinacije za najam i prodaju tijekom veljače su se putem oglasnika Crozilla.com najviše tražili na području Zagreba, pretežno u centru, Donjem gradu i Trešnjevci, a izuzev glavnog grada, pretraživali su se i u Puli, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Prosječne tražene cijene ureda i ordinacija tijekom veljače kretale su se oko 1500 eura po metru kvadratnom. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se u Splitu za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1739 eura, u Zagrebu 1529 eura, a u Puli 1267 eura.
Cijene najma ureda i ordinacija, u prosjeku su se kretale oko 11 eura po metru kvadratnom, a toliki se iznos tijekom veljače tražio u Splitu i Puli. Nešto jeftinije bilo je u Zagrebu i Zadru gdje je prosječna tražena cijena najma iznosila 10 eura po metru kvadratnom, dok se u Rijeci za njihovo iznajmljivanje u prosjeku tražilo 12 eura po metru kvadratnom.

Skladišta i proizvodni pogoni u najkraćem mjesecu u godinu uglavnom su se tražili na području Zagreba, Rijeke i Splita. Takve se vrste nekretnina najčešće i traže u blizini prometnica, luka ili industrijskih zona. Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je skladištima i proizvodnim pogonima prosječna tražena cijena metra kvadratnog u Puli iznosila 1695 eura, u Zagrebu 1195 eura, a Splitu 1020 eura.

Cijene lokala i gastronomskih objekata

Zagreb, Rijeka i Baška na Krku područja su na kojima su se tijekom veljače putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com najčešće pretraživali lokali za najam i prodaju.

lokal-bar-crozilla

Gastronomski objekti u istom su se mjesecu najviše tražili u Splitu, Zagrebu i Zadru. Prosječna oglašavana cijena lokala i gastronomskih objekata u Zadru je iznosila 2295 eura po metru kvadratnom, što je skuplje nego, primjerice, u Zagrebu gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1492 eura ili u Splitu gdje je iznosila 1884 eura.
Najam ovih vrsta poslovnih prostora tijekom veljače je u prosjeku iznosio oko 10 eura po „kvadratu“. U Puli se za njihov najam u prosjeku tražilo 12 eura po metru kvadratnom, u Zagrebu 9 eura, a u Zadru tek 8 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>