Kako provesti duuugi vikend?

Ovo će biti dobar vikend, predosjećam!

Dolazak  ljepšeg  vremena  probudio nas je iz dugog zimskog  sna i natjerao nas da konačno izađemo iz kuće i počnemo trošiti sav višak energije koju smo marljivo skupljali cijelu zimu.
Na red nam napokon stiže i još jedan produženi  vikend, a obistine li se prognoze naših vidovitih meteorologa, očekuju nas temperature primjerenije mjesecima koji su pred nama!Za sve one koji si ne mogu priuštiti četverodnevni izlet na more postoje izvrsne alternative:

Posjetite  dvorce ili utvrde

Dvorci i utvrde diljem Hrvatske čuvari su povijesne, kulturne i arhitektonske baštine. Posjet dvorcu vratit će Vas u živopisno vrijeme velikaša koji su živjeli u njima.
Veliki Tabor, Trakošćan, Ribnik, Novigrad na Dobri, Klenovnik… samo su dio od naše bogate “kolekcije” dvoraca i utvrda koji već stoljećima stoje na istom mjestu, a neki od nas nikada ih nisu vidjeli!


Spomenici pod zaštitom UNESCO-a

Hrvatska se može pohvaliti sa čak šest kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota upisanih u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Koliko ste ih Vi do sada vidjeli?
1979.g. i Plitvička su jezera uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine.sastoje se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Cijeli se ovaj kraj na nekim kartama još uvijek naziva Vražji vrt, zbog svojeg položaja i povijesti.

Razgledajte katedrale

Strossmayerova katedrala u Đakovo, katedrala Sv. Stošije u Zadru, katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na Rabu, katedrala Sv. Duje u Splitu…
Osim sakralne uloge, katedrale predstavljaju kulturno i umjetničko blago Hrvatske. Svaka katedrala u sebi krije nekoliko različitih umjetničkih stilova i drevne graditeljske tehnike.


Povijesni gradovi

Hrvatska je jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog pravog blaga koje leži u raznolikosti slojeva bogate kulturne baštine. Od pretpovijesti do danas, diljem zemlje nižu se mnogobrojne spomeničke vrste, od kojih je svaka nesebično ostavila svoj povijesni trag.
Ako vikend odlučite provesti negdje na moru, Dubrovnik, Hvar, Korčula, Split, Trogir, Pula,Rovinj… samo su neki od gradova koji će vas svojom ljepotom ostaviti bez daha

Srednjovjekovni istarski gradići

Srednjovjekovni gradići u unutrašnjosti najčešće su smješteni na vrhovima brežuljaka koji im pružaju prirodnu zaštitu. Izvana izgledaju kao tvrđava a srednjovjekovni je grad iznutra isprepleten uskim krivudavim ulicama. Centar gradskog života su crkva i trg u središtu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>