Kako će funkcionirati subvencioniranje rata kredita

Subvencioniranje rata kredita kao mjera pomoći pri kupnji nekretnina najavljeno je krajem prošle godine kao odgovor na ukinuto oslobađanje od plaćanja poreza za kupnju prve nekretnine.

novac-kovanice-sat-crozilla
Subvencioniranje polovice rate kredita trebalo bi trajati najmanje četiri godine, a produžit će se za daljnje dvije godine za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Također, produžit će se i na dodatnih godinu dana ukoliko podnositelj zahtjeva ili član kućanstva imaju utvrđen invaliditet veći od 50 posto.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita pomoći će se građanima do 45 godina starosti da riješe stambeno pitanje, bez obzira radi li se o kupnji stana ili kupnji, odnosno gradnji kuće.
Osim novogradnje, u obzir dolaze i nekretnine starije gradnje kako bi se smanjilo iseljavanje mladih te potakla kupnja nekretnina i u onim područjima gdje su nove nekretnine u deficitu.

Kupci nekretnina pomoć pri otplati kredita dočekali su s odobravanjem, no dio struke ipak ne dijeli isto mišljenje. Naime, subvencije u trajanju od 4 godine bit će dodijeljene tek određenom broju kupaca. Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije LIKA NKERETNINE d.o.o. iz Otočca, za Crozilla.com rekao je kako su subvencije „omča oko vrata“ svima onima koji ih uzmu, „jer su to kratkoročne mjere, što će biti poslije nitko nema odgovora na pitanje. Tko su ti koji će dobiti kredit, tko će ih birati?“- pita se, te dodaje: „Dugoročne mjere kao oslobađanje od plaćanja poreza na prvu nekretninu su ukinute, a koje su imale smisla. Nesigurnost za posao, male i neredovite plaće, iseljavanje stanovništva s ovih područja su veliki problem i za mlade i za stare.“
Subvencije su namijenjene građanima koji kupuju prvu nekretninu, ali i onima koji žele preseliti u neku drugu. Uvjet je da korisnici ovih subvencija već nemaju vlastitu nekretninu, odnosno ukoliko je i imaju moraju ju prodati u određenom periodu.

U ovoj „program“ ulazili bi krediti koji se podižu u trajanju između 15 i 30 godina, a najviša moguća kamata za kredit iznosila bi 3,75 posto.
Država bi, tako, navedene subvencije plaćala samo za nekretnine, odnosno kuće i stanove, do 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100,000 eura. Kupci bi, naravno, mogli kupiti i skuplje nekretnine, no razliku u cijeni država neće subvencionirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>