„Kada zagusti, nekretnina se proda i u pola cijene“

Stanje na ličkom tržištu nekretnina

Domaće stanovništvo najčešće sanja o vlastitoj nekretnini u Zagrebu, a nakon toga i o apartmanu ili vikendici negdje na moru. Unatoč tome što je gospodarska kriza oslabjela tržište nekretnina i na tim se područjima kuće, stanovi, zemljišta i druge nekretnine i dalje prodaju. No, što je sa rjeđe naseljenim područjima poput Like? Kakvo je stanje na tamošnjem tržištu za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, prokurist i vlasnik agencije LIKA NEKRETNINE d.o.o..


Bižanović kaže kako je Lika, baš kao i ostale regije i županije u stalnom padu što se tiče cijene nekretnina. Kaže kako prodavatelji iz raznih razloga spuštaju cijene, a ponajviše zbog nemogućnosti vraćanja kredita, pa na red dolazi i prodaja nekretnine. „Kada zagusti, nekretnina se proda i u pola od oglašene cijene.“ Dodaje i kako su u odnosu prošlu godinu cijene stanova u prosjeku pale 30 posto, a negdje čak i više, dok su cijene kuća pale 20-50 posto. „Što se tiče Like i Ličko-senjske županije situacija na terenu nikada nije bila gora. A mislim da još nismo dotakli dno. Ništa se ne gradi osim nešto malo u Novalji i jedna zgrada stanova POS-a u Gospiću.“
Kada je o cijenama riječ, Bižanović kaže kako se u Otočcu i Gospiću u novijim zgradama cijene stanova kreću oko 700-800 eura po metru kvadratnom, dok starije zgrade imaju cijenu od 500-650 eura po kvadratu. Namještene i useljive kuće, u prosjeku imaju cijenu po oko 500 eura po metru kvadratnom, a nešto skuplje su samo one u centru grada. Cijene kvadrata stanova u Novalji se kreću od 800-1300 eura, u Senju i Karlobagu su od 700-900 eura, u Korenici od 500-800 eura, zatim u Gračacu, Srbu i Donjem Lapcu po 300-500 eura.

Kakve se nekretnine traže

Prema podacima portala Crozilla.com na području Ličko-senjske županije tijekom listopada su se najviše pretraživala građevinska zemljišta na području Senja, zatim kuće i stanovi za prodaju u Novalji te kuće na području Karlobaga.
„Traže se manje kuće za odmor od 40 do 60 kvadrata, većinom kuće iz obnove koje su najvećim dijelom već prodane ili se ponovno preprodaju. Cijene se kreću za visoki roh-bau 300-500 eura po metru kvadratnom.“ – rekao je za portal Crozilla.com Ivan Bižanović, te dodao kako se traže kuće u prvom redu od mora, na području od Senja do Karlobaga, te u Novalji, no takvih nema mnogo, pa su onima koje se prodaju cijene dvostruko ili trostruko veće od tržišnih.

Strani kupci u Lici

Putem portala Crozilla.com, na području Ličko-senjske županije, potencijalni su strani kupci tijekom listopada najviše pretraživali oglase za prodaju kuća u Novalji i Karlobagu.
Kada je o stranim kupcima riječ Bižanović navodi kako većinom Mađari, Nijemci, Austrijanci, kupuju kuće i stanove u Senju i Novalji, rekao je i kako je na Plitvicama velika potražnja za vikendicama, no kada su strani kupci u pitanju, samo je mali broj realiziranih kupoprodaja. „Većinom su visoke cijene, a oni kada dolaze dođu sa sudskim procjeniteljem ili ovlaštenim agentom koji im savjetuje tržišnu vrijednost nekretnina. Velik broj prodavatelja prodaje nekretnine mimo agencije i time „napuhuju“ cijene, a i stranci znaju koliko nešto vrijedi i oni većinom traže jeftine nekretnine.“

Plitvice-sasa-Crozilla-1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>