Skupo ne znači i isplativo

Kako bi ulaganja bila što isplativija Crozilla prenosi nova istraživanja Global Property Guide u kojim se zemljama novac uložen u nekretnine vraća.

Ukoliko svoj novac ulažemo u nekretninu, dugoročno gledano željeli bismo kada bi ulaganja bila isplativa i nakon nekoliko godina. Prema istraživanju on line tvrtke Global Property Guide godišnja bruto dobit najma u Hrvatskoj (Zagreb) iznosi 5.07%, što u odnosu na druge svjetske zemlje predstavlja umjerenu dobit. Kada je riječ o dugoročnoj investicijskoj dobiti, Hrvatska se nalazi u zlatnoj sredini jer gledajući ocijene od jedan do pet, ocijenjena je s tri.

Objašnjavajući svoju ocjenu, kao pozitivna strana navedeno je kako Hrvatska ima razvijen turistički najam i umjerenu poreznu stopu. Kao negativan utjecaj na razvoj hrvatskog tržišta nekretnina navedeni su, između ostalog, umjereni – visoki troškovi transakcije te ranjiva i nestabilna ekonomija.

Spomenimo kako ekonomska sloboda Hrvatske prema Global Property Guide nije razvijena te u odnosu na druge europske zemlje nalazi se na dnu tablice s ocjenjenom kako nema dovoljno slobode u ekonomiji. Na spomenutoj tablici niže se nalaze samo Bosna i Hercegovina, Ukrajina, i Rusija. Još jedan važan utjecaj koji utječe na bruto dobit najma je i ekonomska konkurentnost Hrvatske koja je ocjenjena s 4.20 što riječima predstavlja umjerenu konkurentnost i dovoljno je da se Hrvatska, u usporedbi s drugim europskim zemljama, opet smjesti na dno tablice. Ipak, nalazi se ispred Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rusije te Rumunjske.

Zanimljivo je kako upravo zemlje u kojima je cijena metara kvadratnog, baš kao i najma, najniža imaju ponajveću bruto dobit najma u godini. Iako je u Egiptu cijena kvadrata najniža bruto dobit najma iznosi 12% i jedan je od najvećih u svijetu. Veću bruto dobit najma od Egipta ima samo Moldavija gdje bruto dobit najma iznosi 14.17%, a prosječna cijena kvadrata je niža nego u Zagrebu. Poželjan godišnji bruto dobit najma imaju i Buenos Aires (8,85%) te Bahami (8,37%).
Nisku bruto dobit najma imaju ponajveći svjetski gradovi kao što su New York (4,37%), London (4,12%), Moskva (4,61%), Sofija (4,62%) Pariz (4,26%) te Berlin (4,80%). Ako je skupo ne znači da je isplativo jer stručnjaci opominju da se ne kupuju nekretnine koje ne donose godišnju bruto dobit od minimalno 5%.

Napomena: Bruto dobit najma temelji se na prosječnoj godišnjoj dobiti za stan od 120 metara kvadratnih u centru glavnih gradova dok je procjena dugoročne dobiti investiranja temeljena na nekoliko činjenica koje obuhvaćaju bruto dobit najma, porez na dobit, porez na kapitalne dobitke, povratni transakcijski troškovi, potencijalnim problemima između stanodavca i stanara, dugoročni rast BDP-a i slično.

Komentari
  1. 12 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>