Jadranskim „biserima“ cijene rastu

Podaci portala Crozilla.com  pokazuju kako se i ovog  travnja na tržištu nekretnina odigrala  slična situacija kao i lani u istom razdoblju:  porasle su cijene stanova bisera našeg Jadrana!
Porastom temperatura ,  u travnju su porasle i cijene stanova.  Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su u odnosu na ožujak,  cijene stanova porasle za 0,8 posto, dok su  na godišnjoj razini pale za 5 posto. Ovog su travnja cijene stanova bile 12,7 posto niže nego 2009.godine, a čak 15,7 posto niže nego u istom razdoblju 2008.godine.

Proljeće je, a s prirodom se iz zimskog sna lagano budi i tržište nekretnina. Kao i prijašnjih godina, dolazak turista donosi i lagano povećanje cijena, ali i obujma prodaje nekretnina.
No, ovog se porasta cijena nikako ne treba bojati  već  ga slobodno možemo smatrati fiktivnim, s obzirom na činjenicu da , zbog  priljeva turista, cijene  blago porastu svakog proljeća, ali se pri  pregovorima s kupcima  cijene nekretnina  redovito spuštaju. Loša gospodarska situacija kojom je narušeno i financijsko stanje građana razlog je što cijene zasigurno neće puno rasti, a posebno se neće vraćati na razinu iz razdoblja  „građevinske renesanse“.
Stručnjaci za nekretnine, agencije s kojima portal Crozilla.com surađuje,  smatraju  da se tržište pomaklo s mrtve točke, te da se konačno probudio  interes građana  za kupnjom stanova , no u ovom trenutku  broj realiziranih prodaja  još uvijek je vrlo malen.

Damir  Lux iz agencije za nekretnine  „SB Immobilien“  smatra kako su i  nove Vladine mjere probudile interes građana za kupnjom stanova ,  te da je trenutno  vrlo dobar odaziv klijenata zainteresiranih  za kupnju stana  uz pomoć državnih  subvencija.

Tablica br.1: Prosječna cijena stanova u hrvatskim gradovima: usporedba cijena ožujak/travanj 2011.godine.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su u odnosu na ožujak,  cijene stanova porasle za 0,8 posto, dok su  na godišnjoj razini pale za 5 posto. Ovog su travnja cijene stanova bile 12,7 posto niže nego 2009.godine, a čak 15,7 posto niže nego u istom razdoblju 2008.godine.

Dok većina gradova bilježi porast cijena stanova, Zagreb, Split i Varaždin gradovi su koji su u travnju nastavili s padom cijena stanova.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u gradu Varaždinu u travnju su iznosile 1057 eura po metru kvadratnom,što je 0,2 posto niže nego prethodnog mjeseca.
Grad Zagreb bilježi pad cijena stanova i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova u travnju je iznosila 1798 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto niže nego u ožujku, a 4,3 posto niže nego u travnju prošle godine.
Cijene  splitskih  stanova na mjesečnoj su razini zabilježile pad od 1,8 posto, dok na godišnjoj razini pad iznosi 2 posto. U travnju je  prosječna tražena cijena stanova u Splitu iznosila 2081 euro po metru kvadratnom.

Promjena  cijene osječkih stanova u travnju bilježi  pozitivan predznak.  Na mjesečnoj razini tamošnje su cijene porasle za  1,9 posto,  a njihova je prosječna tražena cijena iznosila  959 eura na metru kvadratnom . Osijek je grad koji u travnju bilježi najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini, a on iznosi čak 10,8 posto.

Biseri našeg Jadrana u travnju su zabilježili porast  stranih i domaćih turista, što je bilo dovoljno da narastu i cijene tamošnjih stanova.
Najveći porast cijena bilježe stanovi  našeg najskupljeg  grada, Dubrovnika! Prosječna tražena cijena  tamošnjih stanova u travnju je  iznosila 3126 eura, što je 3,2 posto više nego mjesec ranije, a 5,8 posto niže nego lani u istom razdoblju.
Najmanji pad cijena stanova na godišnjoj razini bilježe stanovi na području Pule, a taj pad iznosi tek 1,5 posto. Na mjesečnoj razini  cijene tamošnjih stanova porasle su 2 posto, a u travnju je , prema podacima portala Crozilla.com,  njihova prosječna cijena iznosile 1460 eura po metru  kvadratnom.
Cijene zadarskih stanova u travnju su, na mjesečnoj razini zabilježile porast cijena od 0,9 posto, a na godišnjoj razini pad od 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog u tom je gradu iznosila 1566 eura.
Porast cijena od 0,3 posto u travnju su zabilježili stanovi u Rijeci, a njihova  je prosječna cijena iznosila 1586 eura. Na godišnjoj razini cijene stanova  u ovom su gradu pale za 6,7 posto.


Zagreb- pad cijena na godišnjoj razini

Prema podacima portala Crozilla.com, promjena  cijene zagrebačkih stanova u travnju je imala negativan predznak , a Centar je jedini dio grada koji u odnosu na ožujak bilježi porast cijena.

Prosječna tražena cijena stana u Centru je iznosila 2099 eura,  što je 0,05 posto više nego u ožujku, a na godišnjoj  razini ovaj dio grada bilježi pad cijena od 5,3 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com  Zapad i Novi Zagreb u travnju bilježe mjesečni  pad cijena  od 0,2 posto.  Prosječna oglašavana cijena stana  u zapadnom dijelu  grada  iznosila je 1696 eura po metru  kvadratnom. Na godišnjoj su razini cijene stanova u tom dijelu grada pale za 6,7 posto.
Najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini imaju stanovi u Novom Zagreba, a taj  pad iznosi čak 10,1 posto. Cijena metra kvadratnog  u Novom Zagrebu u travnju je  iznosila 1494 eura.
Istok Zagreba bilježi jedva zamjetan pad cijena stanova, a on iznosi tek 0,06 posto, što je cijene  tamošnjih kvadrata spustilo  tek za 1 euro po metru kvadratnom, pa su cijene stanova u ovom dijelu grada iznosile 1769 eura po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini, ovaj dio grada bilježi najmanji pad cijena, a on iznosi 3,2 posto.

Tablica br.2.: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja:usporedba cijena  ožujak/travanj 2011.godine


Potražnja – Arapi nas ponovno „škicaju“

Posjetitelji portala Crozilla.com i u travnju su najveći interes pokazali za stanovima na području grada Zagreba, no nakon dugo vremena  Splitsko-dalmatinska županija sa drugog je mjesta svrgnula Zagrebačku i bacila je na treće mjesto po posjećenosti. Velika potražnja bila je i za stanovima na području Zadarske i Primorsko-goranske županije.
Zanimljivo je da su se u travnju  posjetitelji  portala Crozilla.com više orijentirali na stanove izvan većih županijskih središta, te su pregledavali stanove u okolnim mjestima , odnosno , po cijelim županijama, umjesto po velikim gradovima kako to najčešće biva.

Od svih stranih posjetitelja koji su u travnju na portalu Crozilla.com pretraživali naše stanova, najviše ih je dolazilo iz sljedećih zemalja: Njemačke, BiH, Švicarske,  Srbije te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>