IT branša – bitan igrač na tržištu poslovnih prostora

Na vizuri grada Zagreba posljednjih se godina učestalo iscrtavaju obrisi novih poslovnih zgrada. Popunjenost uredskih prostora, posebno onih najviših kategorija, na vrlo je visokim razinama. Dokaz je to i sve većih zahtijeva za takvom vrstom nekretnina na tržištu.

poslovni-prostor-crozilla
Najveća potražnja za uredskim prostorima tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com zabilježena je u Zagrebu i Splitu. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih ureda i ordinacija u travnju je iznosila oko 1950 eura po metru kvadratnom, dok je Split po tom pitanju na oglasniku Crozilla.com bio skuplji za oko 600 eura po kvadratu.
Tvrtke iz IT branše „odgovorne“ su za velik udio popunjenosti poslovnih prostora ove vrste, a zbog fleksibilnosti i činjenice da im uredski prostori nisu neophodni za funkcioniranje, sklonije su unajmljivanju nego kupnji nekretnina ovog tipa.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se za najam ureda tijekom travnja na zagrebačkom području u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu.

Moderan izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu

Iskustva s traženjem uredskih prostora koji su pogodni za informatičke djelatnosti tijekom posljednjih su mjeseci upravo u najtraženijim gradovima imali Little Code i House of Code kojima taj zadatak nije bio nimalo lak s obzirom da je njihova potražnja bila usmjerena na usko određeno područje na kojem je popunjenost izrazito velika.
Dobra lokacija i reprezentativni poslovni prostori zajednička su obilježja područja nadomak središta grada i bitnih zagrebačkih prometnica – oko Radničke, Vukovarske i Heinzelove ulice, koje je tijekom posljednjih nekoliko godina postalo zagrebačka poslovna zona.
Lokacije poput ovih osim brojnih prednosti dolaze i s ponekim nedostacima: „U poslovnim zonama poput ove zagrebačke, radnim danom izazov je pronaći slobodno parkirno mjesto. Iz tog nam je razloga bilo bitno pronaći urede uz koje djelatnicima možemo osigurati garažu ili parking– što je dodatno otežavalo našu potragu.“- rekao je Ante Tabak iz House of Code.
Josip Oršolić iz tvrtke Little Code za Crozilla.com kaže kako je ipak bilo jednostavnije pronaći ured u Zagrebu s obzirom da je ponuda takvih oglasa i na Crozilli znatno veća nego u Splitu, te dodaje: „U Splitu mnogi prostori otpadaju zato što nisu prigodni za IT tvrtke, ipak je velika većina orijentirana na turizam i ugostiteljske djelatnosti. Što se tiče samih lokacija, u Zagrebu smo gledali prije svega Trnje tj. prostor koji je negdje uz Vukovarsku na potezu između Savske i Heinzelove ulice. Na tom potezu i ima najviše ureda. Na kraju smo se odlučili za ured u Strojarskoj u VMD-ovim zgradama. U Splitu smo se fokusirali na Split 3 koji ne nudi previše novih poslovnih zgrada, zatim Visoka gdje nam se i trenutni ured nalazi te Gripe. Prije svega nam je bila bitna blizina FESB-a.“

Sobe za odmor

Uredi prilagođeni IT tvrtkama ne razlikuju su bitno od „standardnih“, no kada su uređenje ili lokacija u pitanju dodatni zahtjevi u ovoj branši možda nisu strogo pravilo, ali ipak postoje.
Karakteriziraju ih najbolje lokacije, moderan dizajn te dodatne prostorije za odmor i druženje.
„Moderno uređeni uredi smješteni u zgradama i poslovnim kompleksima na dobrim lokacijama, u kojima se nalaze i sobe opremljene igraćim konzolama, naslonjačima i drugom opremom ‘neophodnom’ za odmor već su neko vrijeme sastavni dio poslovnih prostora većih i manjih IT tvrtki, kao i onih iz sličnih industrija, pa smo i mi ‘podlegli’ tom trendu.“ – rekao je Tabak.

„Važno je imati prostorije gdje se osobe mogu opustiti, pogotovo kad zapnu na nekom tehničkom problemu, pa imaju mogućnost odigrati partiju Fife, stolnog nogometa, bilijara s kolegama.“- rekao je Josip Oršolić za Crozilla.com te dodao kako u svojim uredima imaju prostor za odmor, uz stolni nogomet i pikado, imaju projektor i PlayStation s raznim igricama, Oculus VR, automobilistički simulator s racing sjedalom.

Zaposlenici „diktiraju“ lokaciju

„Iako se IT svijet sve više okreće remote radu tj. radu od kuće, smatram da su uredi i dalje potrebni tvrtkama.“ – rekao je Josip Oršolić za Crozilla.com te dodao kako neki djelatnici nemaju uvjete za rad od kuće, nekima je potrebno povremeno druženje s kolegama, dok ima i onih koji jednostavno vole raditi iz ureda. „Smatram da je teško biti konkurentan na tržištu rada ako tvrtka ne nudi dobro opremljen ured koji se nalazi na dobroj lokaciji. Ako moram izdvojiti jednu stvar koja je najvažnija uzimajući u obzir ured kod procesa zapošljavanja rekao bih da je to upravo lokacija. Moderan izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu.“- dodao je Oršolić.
„Prethodni ured na rubnom dijelu grada zadovoljavao je sve uvjete potrebne za naše poslovanje, no jedan od razloga preseljenja bila je upravo lokacija koja nije odgovarala svim djelatnicima, što nas je nerijetko kočilo i pri zapošljavanju novih programera.“ – rekao je Tabak, te dodao: „Zbog velike konkurencije, kod zapošljavanja radnika ponekad i nijanse igraju ulogu, pa su dobra lokacija i reprezentativni uredi bitni faktori u ovoj branši, bez obzira što velik dio zaposlenika i dalje radi od kuće. Zato s pravom možemo reći kako radnici ‘diktiraju’ lokaciju poslovnih prostora ove vrste.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>