Istražili smo kakve nekretnine zanimaju strance

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako domaći kupci i dalje najveći interes pokazuju za nekretninama na području Zagreba. No, često se postavlja pitanje kakve nekretnine zanimaju strane kupce? Istraživanje oglasnika Crozilla.com pokazalo je kako odgovor leži u kućama na istarskom području.

nijemac-crozilla-nekretnine

Sve nekretnine s oglasnika Crozilla.com prebacuju se i na portale u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, pa potencijalni strani kupci imaju mogućnost oglašivačima poslati direktan upit mailom. Analiza takvih upita pokazala je kako su tijekom siječnja stranci najveći interes pokazali za kućama na moru i to za onima na sjevernom dijelu Jadrana.
Istraživanje oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazalo je kako su se stranci najviše raspitivali za nekretnine na području Istarske županije (za koje je poslano 29 posto od ukupnog broja upita), zatim za one na području Primorsko-goranske (19 posto upita), te Splitsko-dalmatinske županije (17 posto upita).
Najviše upita poslano je za kuće i kamene kuće (gotovo 50 posto), zatim za stanove za najam (17,3 posto), te za oglase za prodaju građevinskih zemljišta (12,9 posto).

Stranci pokazali interes za nekretnine u vrijednosti do 3.500.000 eura

Kada je riječ o cijenama nekretnina koje su zanimale potencijalne strane kupce iz Njemačke, Austrije i Švicarske, najveću vrijednost imao je hotel u Istri čija je oglašavana cijena iznosila 3.500.000 eura, dok je najnižu cijenu imala kuća u Varaždinskoj županiji koja se prodavala po cijeni od tek 6.000 eura.
Potencijalni strani kupci daleko su najveći interes pokazali za kućama na području Istre, a zatim za onima na području Šibensko-kninske županije. Prosječna tražena cijena kuća za koje su se stranci raspitivali iznosila je 1225 eura po metru kvadratnom, a okućnice su im u prosjeku bile velike 590 kvadratnih metara. Upite su tijekom siječnja slali za kuće s cijenama između 6.000 eura i 2.300.000 eura.

Kada je riječ o stanovima koji su se tijekom siječnja prodavali putem oglasnika Crozilla.com, analiza poslanih upita pokazala je da su potencijalni strani kupci najveći interes pokazali za onima na području Istarske i Primorsko-goranske županije. Raspitivali su se za stanove s oglašavanim cijenama između 42.000 i 285.000 eura, odnosno za one s cijenama „kvadrata“ između 886 eura i 4400 eura.

Potencijalni strani kupci koji su se putem inozemnih portala iz Njemačke, Austrije i Švicarske raspitivali za oglase s Crozilla.com, pokazali su interes i za građevinskim zemljištima, a najviše za onima na području Istarske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Kakve se nekretnine doista i prodaju?

Tijekom siječnja mnogi su prodavatelji na oglasniku Crozilla.com označili nekretnine kao prodane ili iznajmljene, a najviše takvih oglasa se odnosio na stanove (50 posto) i kuće (40,5 posto). Najveći broj tako označenih oglasa nalazi se na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije, te grada Zagreba.
Stanovi koji su na Crozilla.com tijekom siječnja označeni da su prodani imali se oglašavane cijene između 55.000 – 350.000 eura, a najveći broj ih se nalazi na području Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.
Kada je riječ o kućama, istraživanje oglasnika Crozilla.com pokazalo je kako se najviše onih koje su u siječnju označene kao prodane nalazi na području Istre, a raspon oglašavanih cijena protezao se između 45.000 i 650.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>