Interes kupaca drukčiji no prije 10 godina

Niz negativnih okolnosti uzrokovanih koronom i potresom natjerao je dobar dio građana da shvate vrijednost vlastite kuće ili zemljišta, posebno izvan gradske vreve.

Potres u Zagrebu unio je nepovjerenje u stare zgrade, posebno u središtu grada, pa se brojni kupci prilagođavaju zbivanjima na način da sve više traže nekretnine na periferiji ili izvan grada. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju i kako je Centar, koji je nekada bio najtraženiji, ipak pao u drugi plan. Sve se više traže kuće s okućnicom, pa i na rubnim dijelovima grada ili manjim mjestima u okolici, a popularna su postala i zemljišta.

kuca-nekretnine-ruke-crozilla

„Ako promatramo interes kupaca za nekretninama danas i prije 10 godina, primjećujemo veći interes za kućama nego za stanovima.“ – rekla je za Crozilla.com Ivana Čikić vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o., te dodala kako je podjednak interes za kućama kod kupaca u zreloj dobi, kao i kod onih mlađe dobi, odnosno mladih obitelji s jednim ili dvoje djece. „Ako usporedimo tipove nekretnina koje su se prodavale prije tri-pet godina i danas, doći ćemo do istog zaključka.“ – dodaje Ivana Čikić. „Razlog zbog kojeg su se prije deset godina u većem postotku prodavali stanovi, a ne kuće je što je na tržištu bio ogroman broj neprodanih novosagrađenih stanova. Tržište je bilo preplavljeno njima. I čini se da su tada kupci ipak bili više naklonjeni kupovini stanova.“
Tijekom ove godine kuće su uvelike dobile na značaju, te je i potražnja za njima na oglasniku Crozilla.com u listopadu bila osjetno veća no lani. No, unatoč pojačanom interesu, kuće su na zagrebačkom području i dalje jeftinije no stanovi, a u listopadu je razlika u njihovim cijenama bila veća od 35 posto. Na oglasniku Crozilla.com za kvadratni metar kuće u Zagrebu, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku se tražilo 1396 eura.

Ivana Čikić smatra kako se danas kuće prodaju u većem postotku nego prije iz najmanje tri razloga: „Prvi je što na tržištu danas ima mnogo manje novosagrađenih stanova nego 2008. godine i narednih godina sve dok je trajala recesija i dok se zalihe tih stanova nisu prodale. Drugi razlog za potražnjom kuća je potres koji je osvijestio ljude kako živjeti u zgradama koje se ne održavaju ima i potencijalne sigurnosne nedostatke. I na kraju, treći razlog je neprocjenjivi osjećaj slobode koji nam omogućuje život u kući sa okućnicom. Ili barem vikendica u koju možemo otići vikendom.“- rekla je Ivana Čikić za Crozilla.com i dodala kako se najviše traže parcele za gradnju samostojećih obiteljskih kuća za jednu obitelj ili već izgrađene kuće upravo ovog tipa.“

kuca-prodaja-novac-crozilla-nekretnine-1

Širok raspon cijena

Po pitanju stanova za prodaju ili najam Zagreb je i u listopadu bio najtraženiji grad. Poseban naglasak posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranima za zagrebačke stanove stavljen je na novogradnju, ali i na stanove manjih površina odnosno garsonijere, posebno kada je riječ o najmu. Na zagrebačkom se području i dalje najviše traže stanovi u zoni javnog gradskog prijevoza, posebno tramvaja, a nakon potresa je bitan faktor pri kupnji postala i statika zgrade.
Već nekoliko mjeseci prvo mjesto na listi najtraženijih zagrebačkih kvartova za kupnju stanova drži Trešnjevka, a tako je bilo i u listopadu. Na drugoj se poziciji nalazi Maksimir, a slijede Donji grad, Centar, Dubrava i Jarun.

Prosječna tražena cijena kvadrata zagrebačkih stanova u listopadu je na oglasniku Crozilla.com iznosila 2173 eura. No, raspon oglašavanih cijena izrazito je širok. Osim neuređenih tavana, stanova u roh-bau stanju ili onih kojima je potrebna adaptacija, po cijeni kvadratnog metra nižoj od 1000 eura na oglasniku Crozilla.com prodaju se i useljivi stanovi, no pritom je uglavnom riječ o onima na rubnim dijelovima grada, te stanovima u potkrovlju ili suterenu. S druge, pak, strane, u Zagrebu se mogu pronaći i stanovi milijunskih vrijednosti, a pritom je najčešće riječ o velikim, luksuzno uređenim objektima na prestižnim lokacijama čije se oglašavane vrijednosti kvadrata ponekad penju i preko 5.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>