I to je moguće: kvadrat stana na moru jeftiniji od 500 eura!

Kupnja vlastite nekretnine na Jadranu mnogima se čini kao nemoguća misija. Razlog tome visoke su cijene karakteristične za ta područja, pa brojni građani mogu samo sanjati o vlastitom „kvadratu“ uz more.
No, iznimke uvijek postoje, pa tako i s cijenama nekretnina na Jadranu. Iako zvuči nevjerojatno, putem oglasnika Crozilla.com u pojedinim gradovima diljem naše obale mogu se pronaći i stanovi čije su cijene niže od 500 eura po „kvadratu“.
zadar-nekretnine-crozillaStanovi koji se putem Crozilla.com prodaju tako povoljno imaju neka zajednička obilježja: nekima od njih potrebno je renoviranje, neki su smješteni u potkrovlju ili je riječ o prodaji etaže obiteljske kuće. Ponekad se radi i o razlozima financijske prirode. Naime, nije rijedak slučaj da su vlasnici, pritisnuti teretom kredita, prisiljeni prodavati nekretnine po daleko nižim cijenama od tržišnih.

Stanovi po 500 eura/m²

Senj je jedan od gradova u kojemu se mogu pronaći dobre prilike za kupnju stanova. Putem oglasnika Crozilla.com u Senju je tijekom travnja oko 30 posto oglašenih stanova imalo cijenu „kvadrata“ nižu od 1000 eura.
U središtu Senja putem Crozilla.com oglašavan je stan čija cijena iznosi tek oko 350 eura po metru kvadratnom. Riječ je o dvoetažnom stanu površine oko 115 „kvadrata“ koji se prodavao po cijeni od tek 40.000 eura.  U Senju se putem oglasnika Crozilla.com mogu pronaći stanovi s cijenama između 350 i 650 eura po metru kvadratnom, odnosno oni ukupne cijene između 35.000 i 45.000 eura. Osim niske cijene i dobre lokacije, zajedničke karakteristike ovih stanova su starija gradanja i neophodna adaptacija, pa su naknadna dodatna ulaganja realan scenarij.
gradnja-logo-crozillaBarbara Prpić iz Zanatskog obrta Gradnja putem kojeg se navedene nekretnine prodaju kaže kako su vlasnici navedene cijene već spuštali, no voljni su ih još i dodatno spustiti. „Često se događaju ovako niske cijene, pogotovo kod nekretnina koje su dobivene nasljeđivanjem i u koje novi vlasnici ne žele ulagati već im te nekretnine stoje prazne, pa im se više isplati prodati nego da propadaju.“

Za kuće i stanove velikih površina, zbog velike ukupne svote novca, uobičajeno je da je cijena „kvadrata“ niža od prosječne. U Rijeci se putem portala Crozilla.com prodaje nekoliko stanova čija cijena iznosi oko 500 eura po metru kvadratnom. U tim je slučajevima riječ o prodaji etaže obiteljske kuće, odnosno, velikim stanovima površine preko 100 „kvadrata“.

Niske cijene stambenih kvadrata moguće je pronaći i u Puli. U središtu grada po cijeni od 45.000 eura prodaje se stan površine 65 metara kvadratnih, a stanu na trajno korištenje pripada još i garsonijera od 20 „kvadrata“.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Pritisnuti teretom kredita mnogi su vlasnici prisiljeni prodati svoje nekretnine daleko ispod tržišne vrijednosti. Putem oglasnika Crozilla.com u Zadru se prodavao stan s pogledom na more, površine 81 metar kvadratni, po cijeni od tek 47.000 eura, odnosno samo 580 eura po „kvadratu“, a kredit u švicarskim francima navodio se kao razlog prodaje.
Bova-logo-crozillaIvka Bašić, vlasnica agencije za nekretnine Bova iz Zadra za portal Crozilla.com rekla je kako se godišnje pojave 2-3 nekretnine s tako niskim cijenama, te kako je teška financijska situacija najčešći razlog takve prodaje. Stanovi na moru po izrazito niskim cijenama brzo se prodaju, a Bašić kaže kako se obično prodaju već u roku od oko mjesec dana.

Isplati li se kupiti stari stan?

Senj, Rijeka, Pula, Crikvenica ili Zadar samo su neki od gradova u kojima na portalu Crozilla.com ima stanova s cijenama nižim nego, primjerice, u nekim manje atraktivnim gradovima kontinentalne Hrvatske.
Svi oni imaju nekoliko zajedničkih pozitivnih i negativnih poveznica. Gotovo svi su smješteni na dobrim lokacijama poput starih gradskih središta ili, pak, imaju pogled na more – što je velika prednost nekretninama na Jadranu. Izrazito niska cijena, također je ono što ih povezuje. No, iako su neki od njih već useljivi, nakon kupnje svakako valja računati na dodatna ulaganja za renoviranje i opremanje.
Stoga je preporučljivo prije svake kupnje takvih nekretnina staviti sve troškove na papir te odvagnuti isplati li se više kupiti novi stan s višom cijenom ili jeftiniji stan koji zahtjeva dodatna ulaganja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>