Hrvatske nekretnine među skupljima u svijetu

Liberalizacija hrvatskog tržišta nekretnina pokrenula je teme o padu i porastu cijena u RH, a nitko ne spominje da smo među skupljim zemljama svijeta.

Prema podacima specijaliziranog portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene u hrvatskim gradovima trenutno su previsoke za strance i dođe li do novih porasta cijene Hrvatska će biti preskupa.
Iako smo i do sad znali kako je Hrvatska među skupljim zemljama sada smo dobili i službenu potvrdu.

Naime, on-line tvrtka za istraživanje nekretnina Global Property Guide svrstala je Hrvatsku među najskuplje svjetske nekretnine u 2009. godini, gdje ona zauzima 57. mjesto.

Jeste li znali da za gotovo istu svotu novca kao u Zagrebu stan možete kupiti i u Švicarskoj (Zurich) ili u Kanadi (Montreal)? Ukoliko želite kupiti stan u Berlinu računica će vas uzaći jeftinije nego kad svoj novac uložite u nekretnine na zagrebačkom tržištu. Od Zagreba su jeftiniji čak i poznati i zanimljivi gradovi, među kojima izdvajamo: New Delhi, Sofija, Budimpešta, Rio de Janeiro, Buenos Aires te Istambul.

Naši prekomorski susjedi u Italiji po skupoći nekretnina zauzimaju visoko deveto mjesto. Najskuplji talijanski grad je Rim, gdje za metar kvadratni trebate izdvojiti 9 166 dolara. Ipak ni u Italiji nisu sve nekretnine toliko skupe. Duplo jeftiniji od glavnog grada Italije je Milano gdje je cijena metra kvadratnog oko 4 000 dolara pa je Milano na 32 mjestu po skupoći svjetskih nekretnina.

Jeftinija od Italije, ali ipak skuplja od Hrvatske je Slovenija, točnije Ljubljana dok su ostali susjedni gradovi Beograd, Sarajevo i Budimpešta u zaostatku, odnosno jeftiniji od Hrvatske. Na svjetskoj listi Budimpešta, iako je članica Europske unije, je jeftinija od Zagreba i od 112-ih zemalja ona je postavljena na 70. mjesto.

Najskuplje bi vas koštao stan u Monaku točnije u Monte Carlu gdje jedan metar kvadratni košta nevjerojatnih 47 578 američkih dolara. Znači, da s hrvatskom prosječnom plaćom morate raditi nekoliko godina kako bi otplatili metar kvadratnog stana u Monaku. Najjeftinija prosječna cijena metra kvadratnog zabilježena je u Egiptu (574 dolara).

Zahvaljujući Crozilla.com suradnji s najposjećenijim portalom na njemačkom govornom području – Immobilienscout24.de možemo reći kako su Nijemci, unatoč cijeni, zainteresirani za kupnju nekretnina u Hrvatskoj i među najzastupljenijim su stranim posjetiocima portala Crozilla.com.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>