Hrvatima cijena presudni kriterij u kupnji nekretnine

Anketa je pokazala da 56 posto Hrvata koji planiraju kupnju nekretnine žele kupiti kuću, dok ih je 44 posto zainteresirano za kupnju stana.

Samo 5 posto ispitanika se odlučilo za najam dok bi većina od od 95 posto željela kuću u trajno vlasništvo. Podaci su to istraživanja koje je Crozilla.com provela tijekom studenog i prosinca 2008. godine. Crozilla.com na svojim stranicama ima više od 12 000 oglašenih nekretnina iz svih dijelova Hrvatske.

Iako se najveći broj objavljenih oglasa odnosi na prodaju stanova, Hrvati bi ipak radije živjeli u kućama. Rezultati istraživanja portala Crozilla.com su također pokazali da 46 posto traži novogradnju dok je samo 12 posto ispitanika zainteresirano za starogradnju, a za 42 posto ispitanika gradnja nije presudna. Za nekretnine u širem centru je zainteresirano 26 posto ispitanika, 23 posto za rubni dio grada, a 18 posto prednost daje nekretninama koje se nalaze izvan grada. Isti postotak ispitanika je izjavio da im lokacija potencijalne nekretnine uopće nije bitna, a 15 posto daje prednost centru.

Na pitanje koliko im je pri kupnji kuće bitna njena cijena, u prosjeku 60 posto ispitanika je izjavilo da im je ona bitna, a 40 posto da im je jako bitna. Nitko od ispitanika nije izjavio da mu cijena nekretnine nije bitna.

Kvalitetu gradnje 42 posto ispitanika smatra jako bitnom, a 58 posto bitnom. Promatrajući ispitanike prema dobnoj skupini i prihodima, kuću najviše traže ispitanici iz skupine od 25-44 godine, a najmanje ispitanici mlađi od 24 godine. Oko 55 posto potencijalnih kupaca kuće u Hrvatskoj ima mjesečna neto primanja šest tisuća kuna i više, dok 31 posto ima prihode između tri i šest tisuća kuna.

Blizina radnog mjesta je za 49 posto ispitanika presudna pri kupnji nekretnine, dok za 44 posto ona ne igra neku značajnu ulogu te im nije bitna. Prometna povezanost i blizina javnoga prijevoza je za 57 posto ispitanika bitna, a za 30 posto ona nije značajna, a za 13 posto jako bitna. Iznenađujući je i podatak da za 50 posto ispitanika uopće nije bitno hoće li se kupljena nekretnina nalaziti u blizini roditeljskoga doma i prijatelja. Hoće li u blizini kupljene nekretnine biti i shopping centar bitno je za 29 posto ispitanih osoba, dok je 68 posto izjavilo da im blizina takvih centara ništa ne znači.

Ipak velikom broju Hrvata – više od 90 posto – je bitna blizina škola, vrtića ili crkve, zaključak je istraživanja Crozille.com.

Komentari
  1. 11 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>