Hoće li cijene nekretnina padati ili rasti?

„Promet nekretninama je u svibnju, a u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine uprosječeno pao za više od 50 posto, ovisno o vrsti i lokaciji prodane nekretnine“ rekao je za RTL.hr direktor Kastel nekretnina, Dubravko Ranilović, ujedno i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

zgrada-stanovi
Kupujete li ili razmišljate o kupovini stana ili kuće ili ste pak u obrnutoj situaciji i pokušavate prodati nekretninu, zasigurno pažljivo pokušavate pratiti što se događa na tržištu. Međutim, na njemu jedva da se išta događa, piše RTL.hr.

U proteklih mjesec i nešto, od popuštanja mjera zaključavanja promet  nekretninama se ponešto pojačao, no kupoprodaja je daleko manje nego u istom razdoblju prije godinu dana, kažu stručnjaci iz branše.

„Promet nekretninama je u svibnju, a u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine uprosječeno pao za više od 50 posto, ovisno o vrsti i lokaciji prodane nekretnine. Ne očekujemo da će se u narednim mjesecima taj trend mijenjati. Neće biti razloga za povećanje potražnje i donošenja odluka pa će tako broj transakcija i dalje padati odnosno stagnirati”, kaže za RTL.hr direktor Kastel nekretnina, Dubravko Ranilović, inače i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.
„Pred nama su zanimljiva vremena u kojima je teško sa sigurnošću predvidjeti što će se događati sa cijenama nekretnina“, RTL.hr kaže, pak direktor agencije Opereta, Boro Vujović, koji ipak ocjenjuje da je situacija na tržištu bolja od očekivane, s obzirom na to kakav je zastoj nastao sredinom ožujka i crne slutnje koje su se pojavile u tadašnjoj situaciji. „Promet se svaki mjesec podiže, nije još na nivoima koji su bili do sredine ožujka, ali je u konstantnom porastu.”

Do korekcije cijena još uvijek nije došlo

novac-cijena

Vujović dodaje da se na čuđenje većine sudionika na tržištu nekretnina, nije dogodila općenita značajnija korekcija cijena na tržištu. „Naravno da su korigirane cijene starih stanova u Zagrebu koji su stradali u potresu, ali u isto vrijeme su novije zgrade u centru dobila na vrijednosti.
I Dubravko Ranilović navodi da do, kako kaže, stvarne korekcije cijena još uvijek nije došlo. „Spustile su se cijene onim nekretninama za koje su bili postavljeni nerealni i previsoki zahtjevi i prije početka pandemije i prije potresa. Tržište se poprilično segmentira i ne mogu se donositi generalni zaključci. Sve su veće razlike u cijenama između pojedinih nekretnina, ovisno o kvaliteti i lokaciji nekretnine. Posebno se to može vidjeti na usporedbi novosagrađenih i rabljenih nekretnina. Novosagrađene nekretnine boljeg standarda i lokacije u ovom trenutku uspijevaju zadržati cijene, posebno novogradnje u Zagrebu.”

Neke će pak nekretnine zadržati vrijednost i to upravo one kvalitetnije u koje se isplati ulagati. Argument za ulaganje u nekretnine će biti da su nekretnine u teškim gospodarskim vremenima još uvijek jedan od najsigurnijih oblika investiranja. Nekretnina može izgubiti na vrijednosti ali ne može nestati, jer negdje se mora živjeti i raditi”, kaže Ranilović.

Evo kada kupiti nekretninu

stan-najam-crozilla

„Ljudi su svjesni da se u ovom trenutku štampa velika količina novca koji svaki dan gubi na vrijednosti, kamata u bankama je minimalna. Mnogi se zbog toga odlučuju na kupnju nekretnine, koja je konkretna vrijednost koja ne može nestati”, kaže i Boro Vujović iz Operete. Njegov je savjet onima koji razmišljaju o kupnji nekretnine stoga da razmisle zašto je kupuju. „Kad nađu nekretninu koja zadovoljava većinu zadanih parametara koji su im važni pri odabiru nekretnine, trebaju kupiti. Pitanje je kad i da li će se ponovo pojaviti nešto slično, a onda je pitanje po kojoj cijeni“, za RTL.hr kaže Vujović.

Autor: RTL.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>