Hausbau – novi broj

Hausbau – broj za siječanj/veljača 2010. donosi glavnu temu koja se bavi specifikacijama niskoenergetskih objekata. I mnoštvo drugih zanimljivih tema.

S obzirom na porast cijena energenata s početkom ove godine, dobro je upoznati se s prednostima ovakve vrste gradnje koja zbog dobre izolacije može uštedjeti i do 50% energetske potrošnje. Takva gradnja osim što koristi specifične materijale i konstrukcije, arhitektonski poštuje neka pravila kao što su maksimalno usmjerenje objekta prema izvoru sunčeve energije uz standardan razmještaj unutarnjih prostora. Uz niskoenergetsku gradnju ruku pod ruku ide dobra izolacija. Priroda nam pokazuje da tamo gdje je hladno, debelo krzno brine za to da se ne gubi prijeko potrebna toplina. Ovaj princip moderna montažna gradnja primjenjuje već dugi niz godina.

Moderne niskoenergetske kuće u pravilu imaju vrlo nisku potrošnju energije jer su omotane debelim toplinsko izolacijskim slojem koji nije skup, ali može dovesti do znatne uštede. Zakonski je toplinska izolacija uređena samo kod novogradnje i značajnih zahvata renoviranja u Europi, ali ne i u Hrvatskoj. Više o vrstama izolacije i njenim prednostima i manama pročitajte u istoimenom članku.

Treća tema novog broja magazina Hausbau tiče se kondenzacijskih toplinskih kotlova na plin i loživo ulje. To su kotlovi kod kojih je normni učinak veći od 100%, a u našem članku objašnjeno je kako je to moguće. Siječanjski broj 51 magazina Hausbau potražite na svim kioscima, a nešto više o svemu potražite na www.mbi.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>