Građevinsko zemljište u zamjenu za automobil

Kupujete građevinsko zemljište? Provjerite kako se kreću cijene

Putem oglasnika Crozilla.com moguće je pronaći građevinska zemljišta oglašavana po cijeni već od jednog eura po metru kvadratnom, ali isto tako i ona s cijenom od nekoliko tisuća eura po „kvadratu“.

Gradjevinska-zemljista-06-2017-crozilla

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom lipnja 2017., izražene u eurima po metru kvadratnom, izvor: Crozilla.com

Građevinska zemljišta iznimno niskih cijena oglašavana su na područjima gdje je i potražnja dosta niska, a takva su najčešće smještena u unutrašnjosti, daleko od gradova i urbanih područja.
Najskuplji građevinski „kvadrati“- oni koji dosežu iznose veće i od 1.000 eura po metru kvadratnom, nalaze se na iznimno dobrim lokacijama, poput najužih središta gradova i gradskih jezgri ili pak u prvom redu uz more, a upravo za takvima uvijek vlada velika potražnja, pa je time i visina njihove cijene „opravdana“.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom lipnja bile 0,4 posto više no mjesec ranije.
Najviše cijene zemljišta tijekom lipnja su zabilježene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je cijena „kvadrata“ u prosjeku iznosila 158 eura. Među skupljima se nalazi i grad Zagreb u kojem se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 146 eura, te županija Splitsko-dalmatinska gdje je prosječna tražena cijena bila 2 eura niža od zagrebačke.
U Šibensko-kninskoj županiji prosječna tražena cijena zemljišta je iznosila 126 eura, a u Zadarskoj 122 eura.
Najniže lipanjske cijene, prema podacima oglasnika Crozilla.com zabilježene su na području županije Sisačko-moslavačke gdje su u prosjeku iznosile tek 10 eura po metru kvadratnom.
U Krapinsko-zagorskoj županiji oglašavana je cijena građevinskih zemljišta iznosila tek 15 eura po metru kvadratnom, dok je u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj bila tek 1 euro viša.
U Brodsko-posavskoj županiji prosječne su oglašavane cijene građevinskih zemljišta iznosile 34 eura po metru kvadratnom, a u susjednoj,  Osječko-baranjskoj 56 eura.

Zemljišta već od 1 euro po „kvadratu“

Na području brojnih županija u unutrašnjosti, nisu rijetkost oglasi s cijenama građevinskih zemljišta od tek 1 euro po metru kvadratnom. Na području Karlovačke županije, na oglasniku Crozilla.com, mogu se pronaći i zemljišta velikih površina čiji ih vlasnici nude u zamjenu za automobil.  Na istarskom se području prodaju čitava sela na kojima se smještene stare kamene kuće i ruševine, a primjerice, cijene jednog od takvih zemljišta oglašavane su po 3 eura po metru kvadratnom.

Najviše se traže zemljišta u Zagrebu i Zadru

Analiza posjetitelja oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su se tijekom lipnja najviše tražila građevinska zemljišta za prodaju na području Zadra i Zagreba, a osim tamošnjih, pretraživala se i ponuda u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i u Puli i Samoboru.
Crikvenica, Poreč, otok Ugljan i Primošten područja su na kojima su potencijalni strani kupci u lipnju najčešće pretraživali ponudu građevinskih zemljišta za prodaju, a u najvećem su broju dolazili iz Slovenije, zatim Njemačke, Austrije i BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>