Građevinska zemljišta oko 7 posto jeftinija no lani

Građevinska zemljišta oglašavana putem portala Crozilla.com tijekom kolovoza bilježe 1 posto niže cijene nego mjesec ranije, dok na godišnjoj razini bilježe oko 7 posto niže vrijednosti. U odnosu na one iz kolovoza 2012.godine, cijene građevinskih zemljišta pale su za oko 8 posto.

prodaja-zemljista-crozilla

Cijene zemljišta bez većih mjesečnih promjena

Na mjesečnoj se razini cijene građevinskih zemljišta nisu mnogo promijenile, a zabilježena razlika u većini županija iznosi tek nekoliko eura po metru kvadratnom.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su tijekom kolovoza najskuplja građevinska zemljišta oglašavana na području Dubrovačko-neretvanske županije i grada Zagreba, dok su najniže cijene zabilježene u Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.
Razlika između najskuplje i najjeftinije županije, kada su građevinska zemljišta u pitanju, vidno je izražena. Naime, građevinska zemljišta Dubrovačko-neretvanske županije oglašavana su po prosječnoj cijeni od 157 eura po metru kvadratnom što je gotovo 10 puta više od onih na području Sisačko-moslavačke gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo tek 16 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad cijena bilježe Brodsko-posavska županija, u kojoj se cijena zemljišta spustila na 32 eura po „kvadratu“, te Zagrebačka županija koja ujedno na godišnjoj razini bilježi najveći pad cijena, 21,9 posto, a za jedan se tamošnji kvadratni metar u prosjeku tražilo 50 eura.

Najveći mjesečni porast cijena zabilježen je u Međimurskoj županiji gdje je prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta iznosila 55 eura i gradu Zagrebu gdje je cijena iznosila 152 eura.

cijene-gradjevinskih-zemljista-08-2015-crozilla

Graf: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza 2015., izvor:Crozilla.com

Cijene oko 8 posto niže no 2012. godine

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene građevinskih zemljišta su u prosjeku bile oko 8 posto niže no u istom mjesecu 2012. godine.
U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u tom su razdoblju zabilježene najveće promjene, točnije najveći pad cijena, dok Primorsko-goranska i Istarska županija bilježe porast. Zagrebačkim su zemljištima cijene pale za 19,1 posto, a onima u županiji Zagrebačkoj čak za preko 25 posto.

Najviše se traže zemljišta na moru

Tijekom kolovoza, kada špica turističke sezona doživljava svoj godišnji vrhunac, građevinska su se zemljišta najviše tražila na Jadranu. Prema podacima portala Crozilla.com potencijalni su kupci najviše pretraživali zemljišta oglašavana na području Brača, Pule i Vodica. Posjetitelji portala Crozilla.com iz stranih zemalja koji su pregledavali ponudu građevinskih zemljišta, najviše su pretraživali ona na Krku, zatim u Vodicama te na Korčuli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>