Građevinska zemljišta najskuplja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom kolovoza prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta bile oko 10 posto niže no u istom mjesecu lani.

zemljiste-kuca-crozilla

Najviše cijene zemljišta, prema podacima Crozilla.com zabilježene su na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 158 eura što na godišnjoj razini predstavlja porast cijene od 0,6 posto. Cijene više od prosječnih zabilježene su u kolovozu i na području Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 140 eura, a taj je iznos 3,4 posto manji ni lani u istom mjesecu.
Treće mjesto po visini cijena pripalo je Gradu Zagrebu u kojem su cijene bile gotovo 12 posto niže no lanjske, a prosječna tražena cijena iznosila je 134 eura po metru kvadratnom. U okolici glavnog grada, odnosno u županiji Zagrebačkoj, prosječne oglašavane su cijene iznosile tek 51 euro po metru kvadratnom.

Najniže cijene građevinskih zemljišta zabilježene su na kontinentalnom dijelu, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog nije prelazila iznos od 20 eura u županijama Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini tijekom kolovoza je zabilježen u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje su cijene bile 24 posto niže, te u Sisačko-moslavačkoj u kojoj su bile 19 posto niže no lani u istom mjesecu.

Nešto više no lanjske bile su cijene građevinskih zemljišta oglašavane putem oglasnika Crozilla.com na području Brodsko-posavske, Istarske, Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije.

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza 2016., izvor: Crozilla.com

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza 2016., izvor: Crozilla.com

Cijene zemljišta znatno niže no 2011. godine

Usporedimo li oglašavane cijene građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com tijekom kolovoza ove i 2011. godine naići ćemo na osjetne razlike.
Najveći je pad cijena, čak 28 posto, zabilježen na području Zagrebačke županije, dok su u Gradu Zagrebu cijene pale za 26 posto. U županiji Istarskoj, prosječne oglašavane cijene tijekom kolovoza bile su 23 posto niže nego u kolovozu 2011. godine, dok u odnosu na isto razdoblje, cijene građevinskih zemljišta oglašavanih na području Splitsko-dalmatinske županije bilježe pad od 21 posto.

Zemljišta na moru najtraženija

Putem oglasnika Crozilla.com u kolovozu su brojni potencijalni kupci pregledavali ponudu zemljišta za prodaju, a pritom su najveći interes pokazali za onima na moru. Najčešće su se pretraživala građevinska zemljišta koja se prodaju na području Krka, a zatim ona u Zagrebu, Zadru, Puli, Kaštelima i Poreču. Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za zemljištima na području Poreča, Umaga, Vodica i Pule.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>