Građevinska zemljišta 13% jeftinija no 2010.godine

Prema statistikama portala Crozilla.com prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom prošle godine bile su 13 posto niže nego tijekom 2010. godine.

zemljista-Crozilla-nekretnineNo, osim cijena, u padu je i obujam prodaje građevinskih zemljišta, a Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba, kaže kako su se tijekom prošle godine zemljišta slabo prodavala te da je suditi tržište po njima situacija ne bi bila dobra.
Mnogo je čimbenika koji utječu na stanje tržišta, a pojedine vrste nekretnina osjetljive su na specifične faktore koji diktiraju cijenu i prodaju. Prema Vujovićevim riječima cijene zemljišta ovise o potencijalnom BRP-u koji se na njemu može izgraditi, a na prodaju utječe i neizvjesnost perioda dobivanja dozvola za gradnju.

U odnosu na 2010. godinu značajne razlike u cijenama zemljišta

Prije dolaska krize obrisi kranova isticali su se na zagrebačkom horizontu, a grad je nalikovao velikom gradilištu. No dolazak krize polako je gasio gradilišta, smanjio potražnju za kupnjom nekretnina, ali i za gradnjom novih, tako je pala i potreba za kupnjom građevinskih zemljišta.

Prema statistikama portala za nekretnine Crozilla.com najveća razlika između cijena građevinskih zemljišta tijekom 2010. i 2014. godine je zabilježena u Zagrebu, a najmanja na području Primorsko-goranske županije.

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom 2010. i 2014. godine te razlika u cijeni, izvor: Crozilla.com
cijene-gradjevinskih-zemljista-2010-2014Crozilla

Cijene građevinskih zemljišta na području Splitsko–dalmatinske županije tijekom prošle godine iznosile su 161 euro po metru kvadratnom, a ta je cijena 10,4 posto niža nego prije četiri godine. Za „kvadrat“ zemljišta Zadarske županije tijekom 2014. godine u prosjeku se tražilo 115 eura, a ta je cijena 9,4 posto niža no 2010.godine. Prema podacima portala Crozilla.com najmanji pad cijena u tom razdoblju bilježe zemljišta na području Primorsko-goranske županije gdje razlika iznosi tek 2,7 posto, a za jedan se tamošnji metar kvadratni lani tražilo 111 eura.
Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su lanjske cijene građevinskih zemljišta, u odnosu na one iz 2010.godine, najveći pad cijena zabilježile na području Zagreba kojima je cijena 25 posto niža, a za jedan se „kvadrat“ lani u prosjeku tražilo 160 eura. Velika je razlika zabilježena i u Zagrebačkoj županiji gdje su cijene pale preko 17 posto, a prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta objavljenih lani na portalu Crozilla.com iznosila je 69 eura po metru kvadratnom.

Potražnja najveća u Zagrebu

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su građevinska zemljišta lani bila najtraženija u Zagrebu, no realizacija prodaje na tom području ipak nije idealna, naime „postoje lokacije u Zagrebu koje se jednostavno u ovom trenutku ne mogu prodati, jer jednostavno za njih kupaca nema. Radi se Crozilla, Opereta logoprije svega o rubnim dijelovima grada kao i podsljemenskoj zoni.“ – rekao je Vujović, te dodaje kako, s druge strane među tražene lokacije najprije spada Centar i širi Centar grada, općenito zona tramvaja i postoje kupci za takva zemljišta, ali kaže kako u većini slučajeva vlasnici drže cijene kao da je 2007 g. i nisu spremni na korekcije. „Druga kategorija su parcele za gradnju kuća, koje su isto preskupe i kupcima se više isplati kupiti gotovu kuću, nego ulagati vrijeme i novac u gradnju. Prodaju se parcele na dobrim lokacija po realnoj cijeni. Najveći problem kod većine vlasnika parcela je ego koji im ne dozvoljava da prodaju svoju parcelu jeftinije od susjeda. Prodavatelji nisu pod pritiskom kredita, za razliku od prodavatelja stanova, pa nemaju pritisak na prodaju i mogu držati nerealne cijene.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>