Građevinska zemljišta – cijene se pri prodaji spuštaju od 10 do 25 posto

Analize podataka portala Crozilla.com pokazuju kako cijene građevinskih zemljišta u studenom nisu doživjele velike promjene. Najveću mjesečnu razliku, kao i pad osjetila su građevinska zemljišta u županiji Zadarskoj. Cijene tamošnjih zemljišta pale su na 126 eura, što je 5,3 posto niže nego prethodnog mjeseca.

Zagrebačka županija i dalje spušta cijene svojih , ionako povoljnih, zemljišta. U studenom su cijene tih kvadrata pale za 4,7 posto, pa je prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog iznosila 81 euro.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta u gradu Zagrebu te Primorsko-goranskoj županiji u studenom su ostale jednake kao u listopadu. Cijene zagrebačkih građevinksih zemljišta i ovoga mjeseca iznose 215 eura po metru kavdratnom, dok su se zemljišta Primorsko-goranske županije mogla kupiti po cijeni od 114 eura.
Prosječne cijene oglašavanih građevinskih zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji u studenom su zabilježile pad od 0,5 posto, a za metar kvadratni trebalo je izvojiti 183 eura, što je tek 1 euro manje nego u listopadu.
Porast cijena građevinskih zemljišta vidljiv je tek na području Istre, gdje su navedene cijene porasle za 2,3 posto te u se popele na 86 eura po metru kvadratnom.

Prosječna cijena građevinskog zemljišta u studenom 2010.godine

Županija

Cijena u studenom eura/m2

Promjena (%)

Grad Zagreb

215

0

Splitsko – dalmatinska

183

-0,5

Zadarska

126

-5,3

Primorsko – goranska

114

0

Istarska

86

+2,3

Zagrebačka

81

-4,7


Najtraženija zemljišta u studenom

Domaći posjetitelji portala Crozilla.com  u studenom  su  najviše interesa pokazali za građevinskim zemljištima  na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, zatim na području  Istre te Zadarske županije.

Stranci pak najveći interes pokazuju za zemljištima na području Splitsko-dalmatinske županije , zatim Zadarske i Šibensko-kninske  županije, dok su  zemljišta grada Zagreba po broju stranih potencijalnih kupaca  tek  na četvrtome mjestu. Podaci portala Crozilla.com za mjesec studeni pokazuju da najbrojniji strani posjetitelji koji pokazuju interes za kupnju građevinskih zemljišta dolaze  iz  Švicarske,  Njemačke, Austrije, Švedske, Slovenije  i  Velike Britanije.


Cijene se spuštaju od 10 do 25 posto

Oglašavane cijene prodavatelji su gotovo  uvijek iskazivali  višima nego što to one zapravo jesu, no u slučaju prodaje nekretnine spremni su pristati na velike „ popuste“. Kako bi se zemljište uspjelo prodati, prodavatelji nerijetko spuštaju cijenu  i do 25 posto. Dakle, odlučite li se za kupnju građevinskog zemljišta, imajte na umu da bi Vam i do nekoliko tisuća eura moglo ostati  u džepu.

Prema riječima Vice Šantaka iz agencije „Rivalitas“ prodaja građevinskih zemljišta kroz cijelu je 2010. godinu stagnirala. Razlog tome su, smatra Šantak,  prodavatelji koji još uvijek nastoje održati cijene kakve su bile prije krize, a  investitori pak nisu toliko spremni platiti, pošto je kupovina građevinskog zemljišta danas  u svrhu gradnje stanova rizičan posao.  Nadalje, za portal Crozilla.com objašnjava:
„Svaki prodavatelj koji želi prodati svoju nekretninu mora biti svjestan da mora biti fleksibilan po pitanju cijene. Cijene se spuštaju od 10 do 25 posto.  To se dakako odnosi na zemljišta koja su oglašena po početnim realnim cijenama.“ –za portal Crozilla.com komentirao je Vice Šantak iz agencije Rivalitas .

Zbog velikog broja neprodanih stanova, pao je interes za kupnju velikih parcela na kojima bi se gradili novi  stanovi, no zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća uvijek su atraktivna, a posebice sada kada su njihove cijene pale. I sami građevinari  smatraju da je stiglo vrijeme  pogodno za kupnju  građevinskih parcela  za izgradnju vlastitog doma.  Gospodin Rajić iz građevinske tvrtke „Zeko d.o.o.“  za portal Crozilla.com savjetuje svima kojima  financijske mogućnosti u ovome trenutku to dozvoljavaju da se odvaže i upuste u gradnju vlastitog doma. Smatra da je  baš sada kada su pale cijene građevinskih zemljišta, ali i cijene projektiranja i izvođenja građevinskih radova, idealno vrijeme za to.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>