Godišnji odmor sve skuplji i skuplji

Najduži vikend je pred nama, a mnogi se spremaju iskoristiti ga za  odlazak na more, stoga je zadnji tren  da saznate kako se kreću cijene najma apartmana.
Mnogi su faktori koji utječu na visinu cijena najma turističkih objekata,  no  ipak  oni  najbitniji su: lokacija, blizina plaže,  opremljenost apartmana  te  raznolikost sadržaja i znamenitosti  koje pruža mjesto u kojem se apartman nalazi .
Istraživanje portala  za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazalo je kako su cijene najma apartmana tijekom svibnja i  lipnja ove godine  za 9,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najniže cijene trenutno su u Vodicama, a cijena jednog noćenja u apartmanu jednaka je lanjskoj  te   iznosi tek  7 eura po osobi. Otoci  Murter i Korčula, također  su svrstani u listu najpovoljnijih, a prosječna  cijena najma tamošnjih apartmana je niža od 9 eura po osobi.

Prema podacima portala Crozilla.com, najviše se  cijene najma apartmana ove predsezone nalaze na otoku Hvaru, a njihova cijena iznosi 19 eura po osobi.  Ove su se godine, kao i lani , uz  Hvar   na  listi najskupljih  našli  Omiš i Dubrovnik, a na četvrtom se mjestu, po visini cijene, nalazi grad Split u kojem je trenutno  prosječna cijena noćenja 14,4 eura po osobi.  Zanimljivo je da su cijene najma omiških  apartmana od  18,4 eura po osobi,   ove godine više čak i od onih u Dubrovniku gdje prosječne  cijene dnevnog  apartmanskog  smještaja za jednu osobu  iznose 17,5 eura.

Usporedimo li cijene najma apartmana sa lanjskima, uvidjeti ćemo da su cijene u svibnju i lipnju ove godine najviše porasle u Omišu, na Rabu i u Umagu. Cijene u Omišu iznose 18,4 eura po osobi, što je  41,5 posto,  odnosno  5,4 eura po osobi   više nego lani.  Na Rabu su ovogodišnje cijene više za 2,5 eura po osobi, a u Umagu  je najam apartmana  za  1,6 eura po osobi viši nego prošle godine.

Na sreću , postoje i  mjesta na Jadranu u kojima su cijene najma apartmana pale u odnosu na prošlu godinu, a prema istraživanju portala Crozilla.com Poreč, Zadar i Novalja neka  su od tih mjesta.  Cijene najma u  prethodno spomenutim  mjestima  niže su od 10 eura po osobi,  stoga  bismo ove godine, zbog niske cijene koja je trenutno prioritet, mogli očekivati velik broj turista u tim mjestima .

Potražnja

Tijekom svibnja i lipnja na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com  najveća potraga bila je za najmom apartmana na području Zadarske, Primorsko-goranske, zatim Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije.

Najveći broj stranaca koji su u istom razdoblju tražili apartmane na portalu Crozilla.com dolazio je iz Slovenije, BiH, Njemačke, Italije, Austrije, Srbije, Švicarske i Belgije. Stranci su, pak,  najveći interes pokazali za najmom apartmana na području Krka, Brača, Biograda, Marine i Murtera. Unatoč visokim cijenama prijevoza do otoka, posebice visokim cijenama trajekata o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govori, želja za ljetovanjem na otocima  još uvijek je prisutna, stoga je interes  za najmom apartmana na otocima i dalje vrlo velik.

Grafički prikaz cijena noćenja u apartmanu (po osobi) u određenim mjestima na Jadranu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>