Gdje su stanovi najtraženiji, a gdje su najskuplji?

Statistike oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su tijekom srpnja prosječne tražene cijene stanova bile 2,5 posto niže no lani u istom mjesecu.

Većina gradova na godišnjoj razini bilježi niže cijena stanova, no u pojedinim su gradovima one bile nešto više no u istom mjesecu lani. Tijekom srpnja je godišnji porast oglašavanih cijena stanova zabilježen u Varaždinu, Senju i Šibeniku, dok je najveći godišnji pad zabilježen u Sisku i Dubrovniku.

kupnja-nekretnine-srce-kljuc-crozilla

Prema statistikama oglasnika Crozilla.com, pozitivan predznak promjene cijena tijekom srpnja je na mjesečnoj razini zabilježen uglavnom u gradovima na obali, dok na kontinentalnom području blagi porast cijena bilježi tek Sisak. Tamošnje cijene stanova porasle su za 0,3 posto, a cijena metra kvadratnog je iznosila 652 eura.
Najveći mjesečni porast cijena stanova bilježe gradovi na moru koji su tijekom srpnja imali najvišu i najnižu prosječnu cijenu: Senj i Dubrovnik, a u oba su grada cijene na mjesečnoj razini porasle za 2,2 posto. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Dubrovniku je iznosila 3073 eura, a u Senju 1307 eura.
Zagrebačkim stanovima cijena je pala za 0,4 posto, te se spustila na 1589 eura po metru kvadratnom. U jednakom je postotku pala i tražena cijena u Umagu, a za jedan se „kvadrat“ stana u tom gradu u prosjeku tražilo 1987 eura.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom srpnja najveći mjesečni pad cijena stanova zabilježen u Puli gdje su cijene „kvadrata“ pale za 5,7 posto i spustile se na 1316 eura, te u Slavonskom Brodu gdje su se spustile za 2,9 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 816 eura.

Zagreb bez većih promjena cijena stanova

Na zagrebačkom tržištu nekretnina ljeti se osjeti lagano zatišje, pa prema podacima oglasnika Crozilla.com nema značajnih odstupanja od cijena. Centar je i tijekom srpnja ostao najskuplji dio grada u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1882 eura. Najniže oglašavane cijene bilježi Novi Zagreb gdje se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1268 eura.

Što traži domaća publika, a što stranci?

Statistike oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazale su kako su i tijekom srpnja najtraženiji bili stanovi u Zagrebu, a zatim oni na području Splita, Zadra, Pule i Osijeka. Kada je riječ o potencijalnim stranim kupcima, oni su najčešće pretraživali ponudu stanova za prodaju u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Crikvenici te na otoku Krku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>