Gdje su cijene kuća pale, a gdje porasle?

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom svibnja zabilježile niže vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
U odnosu na travanj, svibanjske su cijene pale za 1,5 posto, dok su u odnosu na isti mjesec lani bile niže za 5 posto.

kuca-i-okucnica-crozilla
Većina je gradova zabilježila pad cijena, dok je porast zabilježen samo u pojedinim gradovima na moru, a to su Šibenik, Pula, Rijeka i Poreč.

Najveći mjesečni porast cijena kuća iznosi 1,2 posto, a tijekom svibnja je zabilježen u Rijeci gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1201 euro.

Najveći mjesečni pad cijena, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježi Sisak u kojem su prosječne tražene cijene bile 7,2 posto niže i spustile se na tek 467 eura po „kvadratu“.
Samo euro više no u Sisku, bile su prosječne tražene cijene kuća u Bjelovaru koji bilježi najveći godišnji pad cijena. Tamošnje su kuće tijekom svibnja bile oko 20 posto jeftinije no lani u istom mjesecu.

Najviše cijene već se tradicionalno nalaze na području uz more, a na samom vrhu i dalje se nalazi Dubrovnik. Unatoč mjesečnom padu od 4,2 posto, te godišnjem od čak 16,6 posto, tamošnje cijene kuća su i dalje više nego u drugim gradovima, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 3240 eura.

Zagrebačkim je kućama cijena tijekom lipnja pala za 3 posto na mjesečnoj i 5,5 posto na godišnjoj razini, a prosječna tražena cijena „kvadrata” iznosila je 1183 eura.

Među jeftinijima na Jadranu, tijekom svibnja su se našli „kvadrati” senjskih kuća čija je cijena u prosjeku iznosila 1189 eura.

Cijene kuća na području Like, ovisno o godini izgradnje lokaciji, uređenosti, kreću se po cijenama od 200 – 600 eura po metru kvadratnom, za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, prokurist LIKA NEKRETNINE d.o.o., te dodao: „Ima dosta kuća u gradovima za koje uopće ne postoji interes, a ima onih koje se za par dana prodaju. Interes postoji i za manjim vikendicama do 40.000 eura.“

Stanovi skuplji od kuća

Statistike oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom svibnja u prosjeku bile oko 15 niže no cijene stanova.
Stanovi su bili jeftiniji od kuća tek u gradovima na obali kao što su Dubrovnik, Pula i Poreč.
Na kontinentalnom su području zabilježene najveće razlike u cijenama „kvadrata“: u Varaždinu i Sisku su kuće bile oko 37 posto jeftinije od stanova, a u Bjelovaru čak oko 40 posto. Velika je razlika zabilježena i u Zagrebu gdje su cijene kuća u prosjeku bile oko 26 posto niže od cijena stanova.
Najmanje su razlike zabilježene u Zadru gdje su kuće bile tek 0,8 posto jeftinije od stanova, te u Poreču gdje je situacija bila obrnuta pa su stanovi imali niže cijene no kuće, a razlika je iznosila 0,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>