Gdje se i po kojim cijenama traže poslovni prostori

Cijene poslovnih prostora različite su ovisno o opremi, lokaciji ali i ovisno o vrsti poslovanja, odnosno njihovoj namjeni. Tako su na oglasniku Crozilla.com tijekom kolovoza najviše cijene imali hoteli, te lokali i gastronomski objekti, dok najniže cijene bilježe skladišta.

poslovni-prostor-crozilla-nekretnine

Cijene poslovnih prostora tijekom kolovoza

Crozilla.com donosi prosječne oglašavane cijene poslovnih prostora u Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je prosječna tražena cijena zagrebačkih ureda i ordinacija tijekom kolovoza u prosjeku iznosila 1578 eura po metru kvadratnom – jednako kao u Rijeci, dok se u Splitu tražilo nešto više, oko 1900 eura po „kvadratu“. U Puli i Zadru za jedan se metar kvadratni ureda tražilo oko 1360 eura.

Lokali i gastronomski objekti koji su se prodavali na području Zadra oglašavani su po prosječnoj cijeni od 2160 eura po metru kvadratnom, dok su oni zagrebački imali niže cijene, te se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1500 eura. U Puli i Rijeci takvi su poslovni prostori imali prosječnu cijenu „kvadrata“ oko 1600 eura, a oni u Splitu 1950 eura.
Prosječne najamnine ureda i ordinacija koji su tijekom kolovoza oglašavani putem oglasnika Crozilla.com kretale su se između 9 i 13 eura po metru kvadratnom, dok su prosječne cijene najma skladišta bile i niže, između 3 i 6 eura po „kvadratu“. Najviše prosječne cijene tražene za najam lokala i gastronomskih objekata oglašavane su u Puli i Splitu gdje su iznosile 13 eura po metru kvadratnom, dok se u Zadru i Zagrebu tražilo 9 eura, a u Rijeci 10 eura za „kvadrat“.

Cijene ureda znatno niže no 2010. godine

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene poslovnih prostora tijekom kolovoza ove godine u pojedinim gradovima bile osjetno niže no u istom mjesecu 2010. godine.
Cijene ureda ili ordinacija na području Zagreba niže su 25 posto no 2010. godine, dok su njihove najamnine niže oko 19 posto. Prosječne oglašavane cijene ureda i ordinacija za prodaju u Puli su oko 28 posto niže, a u Zadru 34 posto niže, dok su najamnine u oba grada pojeftinile za oko 15 posto.

Različita djelatnost, različita lokacija

Različite vrste poslovnih prostora zahtijevaju i potrebu za drugačijim lokacijama koje će odgovarati određenoj djelatnosti što će se u njemu odvijati. Tako će trgovine, lokali, kafići, restorani i slični objekti najčešće biti smješteni na frekventnim lokacijama na kojima se kreće mnogo ljudi, dok će, s druge strane, skladišta ili proizvodne hale najčešće biti smještene na rubu grada, u industrijskim zonama te u blizini velikih prometnica.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su se uredi i ordinacije za prodaju ili najam tijekom kolovoza najviše pretraživali na području Zagreba, Splita, Pule, Osijeka i Rijeke. Kada je riječ o Zagrebu, najtraženiji su bili oni na području centra, Trešnjevke, Maksimira, Sesveta i Kajzerice.
Kada je riječ o lokalima (dućan, kiosk, izložbeni ili prodajni prostor…), tijekom kolovoza su se putem Crozilla.com najviše tražili oni na području Zagreba, Rijeke, Splita, Pule i Zadra.

skladište-crozilla
Na području Zagreba i okolice vladala je najveća potražnja za skladištima koja se putem oglasnika Crozilla.com iznajmljuju i prodaju. Sesvete, Samobor, Buzin i Jankomir neki su od obližnjih mjesta i gradova, te dijelova Zagreba u kojima se tijekom kolovoza pretraživala ponuda skladišta. Osim u Zagrebu i okolici, potražnja je vladala i za skladištima i proizvodnim pogonima na području Rijeke, Zadra, Splita i Osijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>