Evo zašto su porasle cijene novogradnje

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je Zagreb tijekom ožujka ostao najtraženiji grad za kupnju stanova, a osim velike potražnje zabilježene su i nešto više cijene no lani.
Za kvadratni metar zagrebačkih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražio 2235 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije. Na godišnjoj su razini cijene porasle za 4,1 posto, odnosno za 14,5 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.
Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla za Crozilla.com rekao je kako je potražnja za nekretninama u Zagrebu i dalje vrlo velika s obzirom da su kamate na štednje niske ili negativne, a stanovi mogu imati prinos na najamninu, te su cijene vrlo stabilne sa dugoročnim trendom rasta.

zagreb-2

Cijene novogradnje i dalje vrlo stabilne

Novogradnja je na zagrebačkom području tijekom ožujka na oglasniku Crozilla.com u prosjeku bila za 0,1 posto skuplja no prethodni mjesec, oglašavana je po prosječnoj cijeni od 2523 eura po kvadratu, a pritom se najskuplji novi stanovi mogu pronaći u središtu grada gdje se njihove tražene cijene penju do iznosa od oko 7000 eura po kvadratu. „Novogradnja u centru grada je na visokoj cijeni jer su kupci i dalje zainteresirani za centar grada te zbog sigurnosti žele kvalitetnu novogradnju.“ – rekao je Sergio Serdarušić za Crozilla.com te dodao kako su cijene novogradnje u porastu jer je poskupjela građevinska radna snaga kao i cijene materijala, a ujedno je i standard kvalitete opreme puno viši nego prije nekoliko godina.

„Smatram da će cijene nekretnina u novogradnjama biti i dalje vrlo stabilne obzirom na potražnju. Također smatram da će se i tržište nekretnina u centru grada probuditi čim prođe situacija vezana uz pandemiju korone te krene normalan turizam u Zagrebu.“

Smanjena potražnja za starim stanovima u središtu grada

stanovi-zgrada

Sigurnosni standardi i kvaliteta gradnje kupcima su u prvom planu, a brojne zgrade u središtu Zagreba koje su oštećene u potresu ipak ne mogu zadovoljiti navedene kriterije, stoga slabija potražnja za starijim stanovima ipak ne iznenađuje, ali iz istog je razloga na tom dijelu grada izrazito tražena novogradnja.

Kada je riječ o stanovima za prodaju, nekad najtraženiji dio grada – Centar, u ožujku je na oglasniku Crozilla.com bio daleko od nekadašnjih prvih pozicija. Trešnjevka, Dubrava, Maksimir, Jarun, Špansko, te Črnomerec i Malešnica – dijelovi su Zagreba u kojima je tijekom ožujka vladala najveća potražnja za stanovima.

Osim na oglasniku Crozilla.com, smanjena potražnja za stanovima u središtu grada osjeti se i na terenu. Sergio Serdarušić kaže kako se u centru osjeti smanjena potražnja za starijim zgradama iz razloga što je vrlo malo zgrada nakon potresa obnovljeno i kupci nisu sigurni što kupuju. „Kupci starih stanova u centru grada osim lokacije i rasporeda prvenstveno obraćaju pozornost na kvalitetu zgrade. Odlučit će se kupiti i u zgradi koja je u lošijem stanju ukoliko postoji priprema i suglasnost suvlasnika da se zgrada obnovi.“ – rekao je Serdarušić za Crozilla.com te dodao kako cijene starih stanova u centru ipak nisu pale iz razloga što ih prodavatelji ne spuštaju iako se prodaju isključivo stanovi u zgradama koje su nakon potresa u dobrom stanju ili renovirane.

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>