Evo što se promijenilo na tržištu nekretnina

Cijene nekretnina u Zagrebu i dalje više no lani

Kao da problemi uzrokovani korona virusom već nisu bili dovoljni, zagrebačkom tržištu nekretnina razorni je potres zadao dodatni udarac.
Tržište nekretnina još uvijek je u fazi „mirovanja“, pa se niti na oglasniku Crozilla.com cijene nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati. No, ono što je potres itekako uzdrmao, ipak je tržište najma stanova, s obzirom da je poredak najtraženijih dijelova grada vidno promijenjen, pa stanovi za najam u središtu Zagreba na oglasniku Crozilla.com više nisu najtraženiji.

Cijene stanova još uvijek se drže

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina.
Na cijenama kuća koje se prodaju na oglasniku Crozilla.com zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuće, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.
Za kvadratni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više no 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine, navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno oko 11 posto više u usporedbi s istim mjesecom 2018. godine.

Zagreb-crozilla

Centar više nije najatraktivniji dio grada

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

Centar je, do dana razornog potresa, bio najtraženija, najpoželjnija i najelitnija lokacija za stanovanje (uz Staru Šalatu i donji dio Tuškanca i Pantovčaka). Interes za prodajom i najmom starograđanskih renoviranih stanova bio je iznimno velik, što je imalo utjecaja na cijene koje su u zadnje 3 godine neprekidno rasle, po stopi od gotovo 10 posto godišnje i premašile sva ekonomska predviđanja. No, snažan potres, koji je pogodio naš glavni grad, dobro je protresao i poredak na tržištu nekretnina.“- za Crozilla.com rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.
Unatoč trenutnoj situaciji i problemima koje su ga zadesile, Zagreb je i u ožujku na oglasniku Crozilla.com ostao najtraženiji grad za najam stanova, kao i za kupnju kuća i stanova. No, neke su promjene ipak zabilježene. Kada je riječ o stanovima za najam, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako Centar u ožujku više nije bio najtraženiji dio grada, a pretekli su ga Maksimir, Trešnjevka i Dubrava.

„Nakon što je korona virus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti.“ – rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com, te dodala: „Strani klijenti, kojima su stradali stanovi u centru, a koji su ipak htjeli i dalje ostati u blizini svojih veleposlanstava ili ureda svojih kompanija, tražili su, naravno, isključivo objekte koji su dobili zelenu naljepnicu U1 – uporabljivo, bez ograničenja.“

Bilić za Crozilla.com kaže kako je lokacija glavno pravilo kod odabira nekretnine, te će centar grada zbog toga uvijek biti tražen, te dodaje: „U novim okolnostima će se izdiferencirati tržište starijih objekata koji nemaju zadovoljene protupotresne standarde i novogradnji, koje će niknuti na mjestima objekata koji će ići u rušenje, gdje će cijene opet dosizati svoj vrhunac, bez obzira na recesiju koju mnogi predviđaju nakon korona virusa.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>