Evo koliko se razlikuju cijene kuća i stanova

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su se oglašavane cijene kuća tijekom siječnja razlikovale od cijena stanova u prosjeku oko 400 eura po kvadratnome metru, a pritom su stanovi bili 23 posto skuplji od kuća.
kuce-crozilla
Valja računati kako cijena kvadratnog metra kuće, za razliku od stanova, obično sadržava mnogo više „stavki“ od samog stambenog prostora.
Naime, u cijenu „kvadrata“ kuće uračunata je i cijena okućnice, ali nerijetko i drugih objekata koji se možda nalaze na njoj.
„Cijene kuća su po kvadratnome metru manje, ali i obračun kuća je potpuno drugačiji. Ljudi prodaju npr. kuću od 400 kvadratnih metara, a ona je realno 400 kvadratnih metara BRP i sastoji se od garaža, podruma, prizemlja, potkrovlja… Realno takve kuće imaju same stambene površine dosta manje, pa samim time ne možemo tu cijenu uzeti samo kao jediničnu po kvadratnome metru.“ – rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla, te dodao: „Određeni kupci traže obiteljske kuće, ali koliko je lako naći kuću koja vam odgovara? Lokacija, mikrolokacija, površina zemljišta, konfiguracija terena, površina kuće, raspored prostorija, vanjska arhitektura, kvaliteta gradnje (kuće grade privatne osobe najčešće bez nadzora i svi pod parolom gradio sam za sebe, kao da znaju šta je gradnja). Pola takvih kuća se raspada, vlažne su, uglavnom puno teže ih je prodati. A opet kupiti zemljište i upuštati se u gradnju je također veliki problem jer iziskuje znanje, vrijeme, novac, i opet sporu prodaju u slučaju da se više ne želi živjeti u istoj.“

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom siječnja su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Samobor, Pula, Zadar i Poreč. Stranci su najveći interes pokazali za kućama na moru, a pritom su ih najviše zanimala područja Vira i Vodica.

Poreč je jedini grad u kojem su siječanjske vrijednosti kuća bile više no cijene stanova. Za kvadratni metar tamošnjih kuća, u prosjeku se tražilo 1954 eura što predstavlja razliku od 3,7 posto.
Najviše je cijene i dalje zadržao Dubrovnik u kojem se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 3911 eura. Nakon dugo vremena vrijednost stanova u tom je gradu pretekla cijene kvadrata kuća, a siječanjska je razlika iznosila tek 0,5 posto, odnosno tek 20 eura po kvadratnome metru.
Među skupljim se gradovima nalazi i Opatija s cijenom kvadrata kuće od 2220 eura, te Split u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2040 eura.
U Šibeniku su kuće bile gotovo 26 posto jeftinije od stanova, a za njihov se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1566 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru razlika u cijenama bila oko 35 posto, a za kvadratni se metar kuće u prosjeku tražilo 1667 eura. Prosječna oglašavana cijena kuće u Puli je iznosila 1469 eura, što je 13 posto manje od cijene tamošnjih stanova.
Gradovi duž jadranske obale poznati su po visokim cijenama nekretnina, no postoje i oni u kojima su one ipak nešto primjerenije, a Rijeka i Senj neki su od takvih. Za kvadratni metar kuće u Senju u prosjeku se tražilo 1195 eura, a u Rijeci 1249 eura.

U Zagrebu je za kvadratni metar kuće u prosjeku potrebno izdvojiti 1267 eura, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, preko 34 posto manje nego za kvadrat stana.

Najveća razlika u cijenama zabilježena je tijekom siječnja u Varaždinu u kojem su stanovi bili gotovo 40 posto skuplji od kuća, dok je u Bjelovaru i Osijeku razlika bila veća od 37 posto.

Prosječna oglašavana cijena kuće s uključenom cijenom okućnice tijekom siječnja je u Bjelovaru iznosila tek 433 eura, u Varaždinu 715 eura, a u Osijeku 593 eura.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je nešto manja razlika u cijenama, od oko 20 posto, zabilježena u Slavonskom Brodu u kojem su također, kao i većini drugih gradova u unutrašnjosti, cijene bile relativno niske, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 633 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>